Allergikere trygler København: Drop birkelund

København: Københavns Kommune overvejer en birkelund klods op ad rådhuset. Ikke særlig smart, lyder det fra Astma- Allergi Danmark.

Planerne for en ny grøn oase i hjertet af København falder ikke i god jord hos en million danske allergikeres interesseorganisation.

Drop birketræerne og undgå rindende øjne, snot i næserne og trykken for brystet hos en masse borgere, lyder opfordringen fra Astma- Allergi Danmark.

– Vi synes, det er en dårlig ide at plante birk midt inde i København, hvor der bor en million mennesker. Rigtig mange har allergi over for birkepollen, så de får ingen glæde af pladsen i pollensæsonen, siger biolog Janne Sommer.

Hun efterlyser en større opmærksomhed på generne, når der plantes nyt i storbyen. Birk er faktisk noget af det værste for en allergiker.

– Og i forvejen er København meget påvirket af birk, dels fra Pinse- og Fasanskovene på Amager, og så fordi vi har mange grønne kilder i København, hvor der er birk. Så når nu der er mulighed for at anlægge noget nyt, så vil vi gerne have, at der bliver overvejet alternativer, siger hun.

Pladsen i København skal stå færdig i 2012 og ligge i Vester Voldgade mellem rådhuset og Palace Hotel. Ifølge det vindende arkitektforslag skal der altså plantes birketræer mellem de lyse og mørke granitsten.

Men der kan sagtens stå andre træer som røn, platan eller lind, der ikke generer pollenallergikere, vurderer Simon Skov, seniorkonsulent på Life, Skov & Landskab.

– Birk er et træ, der hurtigt vokser op i en pæn højde, men ellers kan der kun være æstetiske grunde til at vælge birk, altså hvis man ser en række majestætiske hvide stammer for sig i det samlede projekt. Man kan ligeså godt vælge andre træer, der er mere sejlivede end birk, siger han.

Københavns Kommune vil ikke udstede en garanti for, at det ikke bliver birketræer.

Men beslutningen om pladsens udformning er langt fra truffet endnu.

Og der er allerede blevet lyttet til allergikerne, fortæller landskabsarkitekt Lene Nørgaard Rasmussen fra Teknik- og Miljø-forvaltningen i Københavns Kommune.

– Vi er i gang med at finde de bedste løsninger. Og vi arbejder med en vision om, at ‘flere bliver længere’ på Københavns pladser, og det gør de næppe, hvis de får allergi, siger Lene Nørgaard Rasmussen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.