Helsingør går tilbage i årets erhvervsklimaundersøgelse
Efter tre år i træk at have gået fremad på ranglisten i DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse, falder Helsingør Kommune i år 18 pladser ned ad listen og havner på en 91. plads ud af de i alt 96 kommuner i undersøgelsen.

Virksomhederne ser ellers mere positivt på eksempelvis trafikforholdene, de kommunale skatter og afgifter og forholdene i folkeskoler og daginstitutioner. Ligesom de også vurderer, at Helsingørs image er en smule bedre end sidste år.

Men samlet set falder kommunen altså ned på listen, og det skyldes først og fremmest, at virksomhederne i år er mere utilfredse med den helt overordnede erhvervsvenlighed.

Et af de områder, Helsingørs virksomheder især er blevet mindre tilfredse med, er Helsingør Kommunes behandling af miljø- og sygedagpengesager. Et punkt, hvor kommunen ellers opnåede fin fremgang sidste år.

– En hurtig og effektiv sagsbehandling kan være særdeles vigtig for den enkelte virksomhed. Det er en helt basal opgave for en kommune at sørge for, at virksomhedernes ansøgninger bliver behandlet professionelt, og at embedsmændene er servicemindede, hvad enten det gælder bygge-, miljø- eller andre typer af sager. Sagsbehandlingen kan være afgørende for, om en virksomhedsledelse kan drive virksomheden let og ubesværet. Når Helsingør et år går frem i vurderingen og det næste tilbage, så vil jeg opfordre kommunen til at se nærmere på, hvad det kan skyldes, siger formand for DI Hovedstaden Poul Skadhede

Et konkret tiltag, som virksomhederne kvitterer positivt for, er, at Helsingør Kommune løbende har sænket dækningsafgiften, der er en særskat på erhvervsejendomme. For fjerde år i træk vurderer virksomhederne kommunens skatter og afgifter bedre. Og det er formentlig ikke tilfældigt.

– Helsingør Kommune har løbende sat dækningsafgiften ned, så det gradvist er blevet billigere at drive virksomhed. Dækningsafgiften er en konkurrenceforvridende afgift, som kun få kommuner vælger at opkræve, og at sætte den ned er et signal til virksomhederne om, at kommunen vil erhvervslivet og private arbejdspladser. Derfor kan vi kun opfordre politikerne til helt at fjerne den, siger formand for DI Hovedstaden Poul Skadhede.

I undersøgelsen er virksomhederne blevet spurgt, om de vil anbefale deres kommune til andre virksomheder. Lidt over halvdelen af virksomhederne vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i Helsingør.

Om undersøgelsen:
7.600 virksomheder inden for Dansk Industris brancher har svaret på undersøgelsen og de har bl.a. vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur, kommunernes image mv.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.