Kommende nationalpark vokser sig større
Antallet af lodsejere, der gerne vil være med i den kommende Nationalpark Kongernes Nordsjælland, er vokset markant i de seneste par måneder. 200 lodsejere er blevet til 300.

I december og januar har de nordsjællandske borgmestre og miljøfolk haft travlt. De tager imod indmeldelser og besvarer spørgsmål fra lodsejere, som gerne vil med i nationalparken. Og nu er tiden knap. Den 1. februar lukker muligheden for at tilmelde sig, når de fem kommuner afleverer en samlet afgrænsning over nationalparkområdet til Miljøministeriet.

Selvom interessen for at være med i nationalparken er stor, er det dog ikke alle lodsejere, som kommunerne kan sige velkommen til med det samme. Det afhænger af, hvorvidt deres jord allerede grænser op til det planlagte nationalparkområde, eller om de ligger som ”øer”, der er isolerede fra resten af parken.

– Vi har flere lodsejere, der meget gerne vil med, men hvor der er et stykke land mellem dem og parkens yderkant. Her kan jeg opfordre til, at naboer får en god snak med hinanden om parkens fordele. Blandt lodsejere har der været rygter om, hvorvidt f.eks. råderetten til egen jord blev indskrænket, når man gik ind i en nationalpark, men her kan jeg melde klart ud: Du bestemmer over din egen jord, og lovgivningen er den samme inden for nationalparkens område som uden for, siger Benedikte Kiær.

De fem borgmestre i kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Hillerød og Helsingør kommuner glæder sig dog allerede nu over den store interesse.

– Det er meget positivt, at flere og flere lodsejere kan se fordelene ved at være med i nationalparken. Nogle af dem vil måske være med til at genoprette naturområder, andre kan se muligheder for vækst i deres produktion af fødevarer, serviceoplevelser eller andet erhverv – og så er der dem, der holder af tanken om at være en del af Danmarks 2. største nationalpark, hvor unik natur og kulturhistorie ligger side om side i landskabet, siger borgmester i Helsingør Kommune Benedikte Kiær.

123456789

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.