26. april 2024

Risikoen for farlige udslip fra ammoniak-køleanlægget i Kødbyen er mindre end nogensinde. Foto: Rriemann.

Risikoen for farlige udslip fra ammoniak-køleanlægget i Kødbyen er mindre end nogensinde. Foto: Rriemann.
København: Risikoen for farlige udslip fra ammoniak-køleanlægget i Kødbyen er samlet set mindre end nogensinde. Sikkerheden er forbedret markant de sidste 10 år.

Det fremgår af en ny risikoanalyse, som Cowi har udarbejdet for Københavns Kommune.

Analysen fra Cowi slår bl.a. fast, at risikoen fra den centrale del af anlægget – der blev totalrenoveret i 1990erne – ”løbende er blevet reduceret efterhånden som flere risikoreducerende foranstaltninger er etableret.”

I anlæggets 75-årige levetid har der ikke været alvorlige udslip.

Cowi-analysen er foranlediget af en afgørelse fra Miljøklagenævnet fra 2010. Afgørelsen fastsætter, at risikoanalyser også skal omfatte decentrale dele af anlæg. De tidligere analyser i Kødbyen omfattede kun anlæggets centrale installationer, hvor de store mængder ammoniak findes. Nu er risikoen ved de decentrale dele af anlægget også kortlagt.

Cowis rapport består af en risikoanalyse for det centrale anlæg samt en vejledning i vurderingen af risikoen for lækager eller uheld fra anlæggets decentrale dele.

Næste skridt bliver nu, at miljømyndigheden:

– vurderer enkelte lejemåls præcise placering i forhold til risici fra den centrale del af anlægget
– vurderer enkelte lejemåls præcise placering i forhold til risici fra decentrale dele af anlægget

Sidstnævnte vurdering sker ud fra en nøje kortlægning af, hvordan de enkelte lejemål ligger i forhold til anlæggets decentrale dele sammenholdt med Cowis vejledning. I den forbindelse vil det blive vurderet, om der er behov for ekstra sikkerhedsmæssige foranstaltninger og i givet fald hvilke.

Arbejdet påbegyndes med det samme og de enkelte lejemålssager afsluttes løbende som arbejdet skrider frem.

De otte lejere, der har afventet byggetilladelser og ibrugtagningstilladelser på grund af uafklarede risikoforhold, vil få vurderet og afsluttet deres sager i uge 48 og 49.

Den samlede vurdering af samtlige lejemål i forhold til konkrete risici forventes afsluttet senest ved udgangen af februar 2012.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.