26. april 2024

Køge: Forslag til ny parkeringsstrategi øger antallet af parkeringspladser med over 1000 nye pladser i Køge Bymidte over de næste ti år. Ikke en eneste p-plads nedlægges i Køge Bymidte uden, at der forinden er oprettet mindst én ny plads inden for samme år. Det er det klare mål for Teknik- og Miljøudvalget, som nu har drøftet forslaget til ny parkeringsstrategi for Køge bymidte.

Flere p-pladser
Strategien indebærer, at der i løbet af de næste ti år etableres 1000 nye offentligt tilgængelige p-pladser i bymidten til gavn for byens borgere og gæster. Det sker samtidig med, at Køge Kyst i forbindelse med udviklingen af Stationsområdet erstatter de nuværende 475 overjordiske pladser med 775 pladser i p-kældre. Alt i alt bliver antallet af p-pladser i bymidten vest for jernbanen dermed mere end fordoblet – fra 1215 til i alt 2670 pladser. Hertil kommer 1165 nye p-pladser ved Collstrop-grunden øst for banen.

Hovedelementer i strategien:

Allerede i 2012 satser Teknik-og Miljøudvalget på at etablere 165 nye pladser nær Vestergade, på Kongsberg Alle og ved Blegdammen.

I 2014 indføres betalingsparkering i bymidten, som skal sikre hurtigere udskiftning af parkerede biler og dermed bedre tilgængelighed for alle. Betalingsparkering er nødvendig for at få mulighed for at finansiere de underjordiske parkeringskældre eller nye p-huse.

Parkeringspladsen på Kongsberg Alle ligger udenfor betalingszonen og den forventes derfor at blive flittigt anvendt, selvom den ligger lidt længere væk fra bymidten end de øvrige pladser.

Udvalget har fortsat fokus på muligheden for pendlerparkering ved Køge Station. I takt med at Collstropgrunden omdannes til erhvervspark vil det være nødvendigt at flytte nogle af parkeringspladserne til den nye Køge Nord Station, der åbner i 2018, men der vil blive arbejdet på, at der også nær Køge Station kan skabes nye gode parkeringsmuligheder for pendlerne.

Udvalget vil også undersøge mulighederne for at indgå aftaler med erhvervsvirksomheder om tilladelse til at anvende deres arealer f.eks. lørdag formiddag, hvor der ikke er ansatte, der benytter disse.
Understøtte stærkt handelsliv
Udvalget har udarbejdet strategien efter et dialogmøde med blandt andet Handelsstandsforeningen i november 2010 og efter to fællesmøder med Økonomiudvalget.

“Vi er i udvalget fuldt opmærksomt på de mange modtagne protester fra Handelsstandsforeningen. Derfor og går meget gerne i dialog med denne, så vi kan få afklaret de misforståelser om parkeringsforholdene, der desværre er opstået henover sommeren”, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget Erling Larsen og fortsætter:

“I sidste ende har vi jo kun samme interesse som Handelsstandsforeningen, nemlig at sikre et stærkt og attraktivt handelsmiljø i Køge. Det gælder både for vores eksisterende butikker i bymidten og dem, der kommer til i stations- og havneområdet med Køge Kyst. Efterspørgslen på p-pladser stiger de kommende år, og derfor bliver vi nødt til at tænke i nye baner for at kunne understøtte udviklingen bedst muligt”.

Borgermøde 30. august
Parkeringsstrategien er en vigtig forudsætning for at Køge Kyst udviklingsplan kan realiseres. Der holdes en fælles offentlighedsfase om både Udviklingsplan, Kommuneplantillæg og Parkeringsstrategi frem til 16. september 2011, hvor alle borgere og interessegrupper har mulighed for at komme med forslag og indsigelser. Køge Kommune og Køge Kyst inviterer samtidig alle interesserede til borgermøde den 30. august om de tre initiativer.

Fakta: P-pladser og Køge Kyst
Nye p-pladser Køge Kyst-projektet medfører de kommende 20 år, at der i alt nedlægges 1256 P-pladser, heraf 556 pladser nær Køge bymidte og 700 pladser på Collstrop-grunden. P-pladserne nedlægges i takt med, at grunde bliver solgt og arealerne overgår til butikker, boliger og erhverv. Køge Kyst-projektet sørger i den forbindelse for, at der etableres 2200 nye P-pladser, hvoraf de fleste bliver i P-kældre. Køge Kommune etablerer herudover i den første 10-års periode 1000 nye P-pladser i bymidten samt mindst 600 nye P-pladser ved Køge Nord Station.

Fakta: Nye p-pladser i bymidten
2011: Torvebyen 130
2012: Pedersvej, Kongsberg Alle og Blegdammen 165 – i alt 295
2013: Kongsberg Alle 200 – i alt 495
2014: Kongsberg Alle 150 – i alt 645
2015: Posthuset 100 – i alt 745
2016: Posthuset 100 – i alt 845
2017: Blegdammen 100 – i alt 945
2018: Bjerggade 100 – i alt 1045

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.