26. april 2024

Gribskov: Gribskov Kommune fyrer landets sidste private jobcenter.Beskæftigelsesindsatsen er både dyrere og dårligere i private hænder og bør sikres som en offentlig myndighedsopgave, lyder det fra HK/Kommunal.

Som flagskib for privatiseringen af beskæftigelsesindsatsen i Danmark er Jobcenter Gribskov A/S dumpet med et brag. En løssluppen økonomi og katastrofalt dårlige resultater for de ledige tvinger Gribskov kommune til at hjemtage hovedparten af opgaverne fra det private jobfirma, der har Ramdal A/S som hovedaktionær.

Nedsmeltningen af den private jobindsats i Gribskov følger en lignende fiasko i Køge, hvor kommunen for halvandet år siden på tilsvarende vis følte sig tvunget til at ophæve samarbejdet med det multinationale firma, Agens. I HK/Kommunal ser næstformand Claus Gahrn et klart mønster i højtprofilerede forsøg på at privatisere indsatsen overfor de ledige.

– Det har simpelthen været en eklatant fiasko, siger Claus Gahrn.

Han henviser til, at en undersøgelse i Avisen.dk for nylig har afsløret, at de ledige bliver stadigt mere utilfredse med de private jobaktørers indsats. Ligesom en rapport fra revisionsselskabet Deloitte har konkluderet, at kommunerne er bedre til at hjælpe de arbejdsløse i job end de private jobfirmaer.

– Samtidig med at jeg glæder mig over, at også jobindsatsen i Gribskov nu for størstedelen overgår til kommunale hænder, er der grund til at holde advarselslamperne tændt de steder, hvor private firmaer stadig har foden indenfor. Folketinget bør kraftigt overveje at sikre hele beskæftigelsesindsatsen som en offentlig myndighedsopgave, siger Claus Gahrn.

Den offentlige beskæftigelsesindsats er ifølge Claus Gahrn på mange måder garanten for, at alle ledige får en optimal behandling og sikres nogle basale borgerrettigheder.

Claus Gahrn understreger, at man i Holland har så dårlige erfaringer med at privatisere indsatsen på jobcentrene, at man nu er ved at vende tilbage til et offentligt system, der kan samle alle de ledige op.

– Også i Danmark er tiden klart moden til at få stoppet det liberalistiske hasardspil med de arbejdsløse, siger Claus Gahrn.

Den nye konstruktion i Gribskov Kommune, hvor Ramsdal A/S fremover skal løse opgaver med virksomhedskontrakter og aktivering, får også et par lidet pæne ord med på vejen af HK/Kommunals næstformand.

– Konstruktion efter min bedste overbevisning på kant med lovgivningen. Man kan ikke bare ændre i indholdet i en kontrakt uden, at opgaverne skal i udbud på ny. Andre aktører – herunder Gribskov Kommune selv – bør naturligvis også have lejlighed til at vurdere, om man kan løse opgaven bedre og billigere, understreger Claus Gahrn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.