27. november 2024

Hele landet: Mange danskere får i disse dage en ubehagelig overraskelse: De opdager, de har mistet deres plads på ventelisten til en bolig.

To millioner navne er fra den ene dag til den anden blevet strøget af ventelisten til en almen bolig, viser en undersøgelse Nyhedsbureauet Newspaq har foretaget.

Det er sket som en kedelig bivirkning, efter en lovændring skulle rydde op på de lange ventelister.

Én af de mange er Dortea Andersen, som har mistet næsten 20 års anciennitet, fordi hun ikke har fået besked om, at hun skulle bekræfte sit medlemskab.

– Nu har jeg stået der lige siden min dåb, og det har jeg så mistet fuldstændigt nu. 20 år på venteliste ud i en blå luft – uden nogle former for information. Det er simpelthen for dårligt, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hendes boligselskab, AAB i København, har breve sendt ud til 140.000 medlemmer, men de har fået 50.000 af dem retur.

– Jeg har fået boligtilbud på min adresse, men ikke noget brev om ændringen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de ikke har forsøgt at kontakte mig på anden vis, siger Dortea Andersen.

Medlemmerne af de almene andelsboligforening har i løbet af foråret skullet bekræfte, at de ville blive ved med at stå på ventelisten. Det er dog kun få, der har meldt tilbage.

Boligselskabernes Landsforening fortæller, at i alt 2,5 millioner danskere var medlem i en boligforening før lovændringen.

Newspaq har foretaget en undersøgelse blandt syv af de største boligforeninger, der har 36 procent af boligerne fordelt i hele landet.

Her er meldingen, at der kun kommet svar fra hvert femte medlem. Er de tal repræsentative for alle boligforeninger, så har to millioner mistet sin anciennitet på ventelisten.

– En del af dem, der ikke svaret tilbage, er sandsynligvis døde og borte. Og mange af dem, der ikke har svaret tilbage har meldt sig ind for mange herrens år. Så mange af dem, der er røget ud af ventelisten er reelt ikke boligsøgende, forklarer Anders Rønnebro, der er direktør for landets største sammenslutning af boligforeninger, Århus Bolig, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Medlemmerne har nemlig kunnet skrive sig op til ventelisten uden at skulle betale et årligt kontingent eller på anden måde bekræfte medlemskabet. Derfor er der reelt ingen, der ved, hvor mange der har mistet deres anciennitet mod deres vilje.

– Folk betragter medlemskabet af deres boligforening som en forsikring, hvis nu der sker noget uventet, forklarer Bent Geil-Kalashnyk, der er vicedirektør i boligforeningen Boligkontoret Danmark, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Derfor mener han, det er ekstra ærgerligt, hvis nogen er røget ud uden at være klar over det. Han åbner dog en lille kattelem for medlemmer, der er for sent ude.

– Jeg vil anbefale, at man kontakter sit boligselskab for at høre om, der er nogle muligheder – hvis man for eksempel ikke har modtaget noget brev, siger Bent Geil-Kalashnyk.

Sådan tolker direktørkollegaen ikke helt reglerne:

– Hvis ikke man henvendte sig inden 1/6, så er det bare ærgerligt, mener Anders Rønnebro.

Det er den saks, Dortea Andersen nu sidder i:

– Principielt kan jeg lige så godt droppe at stå i den boligforening, fordi jeg kan ikke få nogen bolig. Jo, så kan jeg måske få noget om 30-40 år, men det er nu har jeg brug for en bolig, fortæller hun opgivende til Nyhedsbureauet Newspaq.

Lovændringen har ingen effekt på folk, der er skrevet op i et privat boligselskab. Det er kun almen boligforeninger, der er berørt af ændringen.

1 thought on “To millioner smidt af boligventeliste

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.