Hele landet: De unge soldater kan klare mosten, siger VK. Men åbner for gode råd og bedre screening, mens oppositionen er klar til at se på udsendelsesalderen.
Soldaterne i Helmand-provinsen bliver yngre og yngre. 19 teenagere er i krig for Danmark lige nu. Og det får psykologer til at advare om, at de unge lettere får ar på sjælen.
Men på Christiansborg afviser regeringen at lave reglerne om, så unge mænd på 19 år bliver holdt herhjemme.
– Allerede i dag har vi en grænse. Det er 18 år. Det er dér, man bliver myndig, det gælder alle livets forhold. Så har du også mulighed for at blive sent i krig, hvis du ellers er egnet til det og kan klare uddannelsen, fastslår Helge Adam Møller (K) over for Newspaq.
Meldingen er den samme fra Venstre, om end formand for forsvarsudvalget, Hans Christian Thoning, åbner for en ændring af regler, hvis Forsvaret selv kommer med nye anbefalinger.
– Jeg er altid åben over for de mennesker, der har meget forstand på det her. Det er dem, vi skal lytte til, for jeg er ikke militær-mand. Vi er simpelthen nødt til at lytte til fagkundskaben. Det drejer sig simpelthen om, at sikkerheden, for soldater vi sender ud, er så stor som overhovedet muligt, siger Thoning til Newspaq.
SF og Socialdemokraterne er anderledes kritiske over for de purunge soldater, efter nye tal viser, at gennemsnitalderen er faldet 3,5 år for soldaterne i Afghanistan.
– Der kan være problemer i forhold til nogle af de meget stærke oplevelser, som nogle af de helt unge soldater måske har lidt sværere ved at håndtere i længden. Hvis det er et problem, så skal vi selvfølgelig overveje om vi skal forlænge uddannelsen eller hæve alderen for de soldater, der bliver sendt ud, siger John Dyrby Paulsen (S).
Dyrby vil nu afvente den undersøgelse, som lige nu bliver udarbejdet af Forsvaret. Den skal fastslå, om de unge soldater er mere i fare for at få psykiske mén.
SF fokuserer på, at soldaterne skal være 100 procent klar til de oplevelser, der venter i kampen hede.
– Det er vigtigt, at der kommer en bedre screening. En bedre forberedelse af soldaterne inden de bliver sendt af sted. Så man får udvalgt dem, der kan tåle oplevelsen og fravalgt dem, der ikke kan, lyder det fra Holger K. Nielsen til Newspaq.
Og faktisk vil de konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller ikke afvise, at Forsvaret kan forberede soldaterne endnu bedre på krig.
– Vi skal hele tiden arbejde med at inddrage nye erfaringer og viden – både herhjemme og fra udlandet, hvor man er i samme situation, siger Helge Adam.
Nyhedsbureauet Newspaq har formiddagen igennem forsøgt at få en kommentar fra forsvarsminister Søren Gade (V), men han er på efterårsferie.
Det samme gælder chefen for Forsvarets Personeltjeneste (FPT), generalmajor Jens Erik Frandsen.
Læs også: Danmark sender teenage-soldater ind i krigen i Afghanistan