Sundhed: Det er tabu for unge at gå til egen læge, hvis der er klamydia eller gonoré under opsejling. I stedet tager de på offentlige klinikker.
To unge mænd står lettere forlegent foran henvendelsesskranken på Venereaklinikken på Bispebjerg Hospital og beder om at komme til undersøgelse.
De er først i tyverne, og har ligesom et dusin andre unge denne eftermiddag valgt at tage hen til klinikken for at blive undersøgt for kønssygdomme.
I venteværelset har de unge mennesker i tavshed sat sig i venteposition.
På Venereaklinikken, som er Danmarks største sexsygdomsklinik, er der sket et boom i henvendelser fra unge, der har problemer med de kønssygdomme som klamydia, gonoré og herpes.
Fra at have 70-80 konsultationer om dagen, har de nu 180-200 konsultationer hver dag – fem dage om ugen. Det er i gennemsnit 9.000 konsultationer om året.
– Hvis det er banale ting som infektion, så går man til sin praktiserende familielæge, men er der tale om kønssydomme, som ofte er tabubelagt, og som man ikke vil snakke med sin familielæge om, så går man op til en offentlig klinik som vores her på Bispebjerg, siger overlæge ved Venereaklinikken, Carsten Sand.
Klinikken har de sidste par år oplevet en stor stigning af unge, som kommer for at blive undersøgt eller rådgivet.
– Vi har problemer med lang ventetid. Der kan sagtens sidde 40 mennesker og vente, når vi åbner klokken halv ni. Vi kunne sagtens bruge flere læger og sygeplejersker, så ventetiden kan komme ned, siger Carsten Sand.
23-årige Cæcilie Bachdal Johansen er medicinstuderende og har skrevet bachelor inden for gynækologi. Hun har erfaring med veninder, der ikke tør tage til egen læge.
– Det er noget jeg støder på ofte, hvor jeg nærmest skal opfordre dem til at tage af sted. De har nemmere ved at tale med en læge, de aldrig har set før og dermed tale mere åbent om deres sexliv, frem for at tage til egen læge, som de har haft, siden de var barn, siger hun.
Hos Sex og Samfund har de også oplevet tendensen. I deres præventionsklinik i København er der mere travlt, end der plejer at være.
Klinikkens leder, overlæge Charlotte Wilken, genkender billedet af, at unge ikke ønsker at tale om sexsygdomme og kondomer med deres egen læge.
– Selvom de godt ved, at lægen har tavshedspligt, så er der en del af dem, som ikke har involveret deres forældre i deres sexliv. Og så kan de godt lide, at det er adskilt, siger overlæge Charlotte Wilken, der er faglig leder af Sex og Samfunds præventionsklinik i København.
Tal fra Statens Serum Institut viste sidste år, at antallet af unge med klamydia var fordoblet på 10 år.
Af Ditte Hedegaard/Nyhedsbureauet Newspaq