23. november 2024

Hele landet: Kommunerne overtræder loven og aktiverer ikke unge til tiden. Det viser tal fra Jobindsats, som Newspaq har opgjort.

Unge dagpengemodtagere under 30 år sidder alt for længe derhjemme og venter, før kommunerne giver dem et tilbud om at komme i aktivering.

Ikke én af landets 98 kommuner lever op til kravet om at få unge i arbejde eller praktik efter 13 uger. 31 kommuner kan ikke engang aktivere halvdelen af deres unge ledige.

Det viser Newspaqs beregninger på tal fra første halvår i 2010 fra Jobindsats.dk. Jobindsats indsamler informationer om overførselsmodtagere, og her bliver det afsløret, at jobcentrene bryder loven.

Fortalere for hurtig aktivering peger på, at unge ledige kommer hurtigere i job, hvis de kommer tidligt i aktivering, og sidste år blev indført der nye regler, så indsatsen overfor unge sker tidligt i ledighedsforløbet.

Hos flere af de kommuner, der ligger blandt de dårligste, erkender man problemet.

I den fynske kommune Assens placerer man sig som den fjerde dårligste i Danmark til at aktivere. Fire ud af fem unge under 30 år bliver ikke aktiveret til tiden.

– Vi er bagud, fordi vi ikke har haft personale nok, og der har været store it-problemer, som ikke er løst endnu. Selvom vi trækker ud, hvem der skal indkaldes til aktivering, så kommer alle ikke ud, og det har gjort det svært at have en høj rettidighed, siger arbejdsmarkedschef for Jobcenter Assens, Dorthe Dahlstrup.

Hun mener, at årsagen til den lave aktivering også er, at kommunen kæmper med et højt antal af unge ufaglærte.

– De er gået direkte ud af folkeskolen. De har taget et arbejde i opgangstiderne, hvor det var nemt at få arbejde, og nu er de blevet opsagt, og de ufaglærte job er samtidig forsvundet, siger hun.

Når en ung melder sig ved skranken i jobcentret i den mindre Nordsjællandske kommune Halsnæs skal de også kikke langt efter hjælpen. Her er det kun hver fjerde, der bliver aktiveret til tiden.

I Halsnæs peger man også på medarbejderstaben som den primære årsag til, at den ikke overholder loven.

– Grunden er primært sygemeldte medarbejdere og udskiftning i medarbejdergruppen, siger arbejdsmarkedschef ved jobcentret i Halsnæs kommune, Mette Jensen.

En af de kommuner, der er bedst til at aktivere til tiden er Horsens. I ni ud af ti tilfælde får de unge arbejdshandske på eller plads på skolebænken til tiden. Ifølge jobcentret skyldes det, at de arbejder systematisk med opgaven.

– Hver eneste uge kigger vi på de ledige, vi har tilmeldt her i jobcentret. Hvis de nærmer sig de tidsfrister for, hvornår de skal aktiveres, så sender vi dem til anden aktør, siger specialkonsulent for jobcentret i Horsens Svend Svendsen, der henviser til de firmaer, der tager sig af de unge ledige og hjælper dem i gang.

Hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, som er den statslige institution, der varetager beskæftigelsesindsatsen i Danmark, synes man, at jobcentre, der halter bagud skal prioritere indsatsen højere.

– Alle tal viser, at jo før vi får kontakt med de ledige, jo større er chancen for, at de kommer hurtigt ud af ledigheden. Derfor er det super-vigtigt, at de unge får deres samtaler, siger sekretariatschef i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Erik Holck Hansen.

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Ulla Tørnæs, vil have en forklaring på, hvorfor kommunerne ikke lever op til loven.

– Jeg vil rejsesagen overfor beskæftigelsesministeren, bede hende om at drøfte det med Kommunernes Landsforening og bede om at få en forklaring på, hvorfor kommunerne ikke har kunne efterleve de regler, der er blevet vedtaget i folketinget, siger Ulla Tørnæs (V).

Fakta:

Unge dagpengemodtagere under 30 år skal ifølge loven have et tilbud efter 13 uger, hvor den unge sammenlagt har været uden arbejde. Tilbud kan variere med alt fra vejledning, praktik i en virksomhed eller løntilskud. Hvis den unge allerede har en uddannelse, er målet, at den ledige hurtigst muligt skal have et arbejde.

De tre bedste og dårligste til at aktivere unge

Procent af de unge, der ikke bliver aktiveret til tiden:
Gribskov 5,7 %
Horsens 9,7 %
Kerteminde 11,1 %

Odder 83,7 %
Samsø 100 %
Ærø 100 %

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.