I Danmark har der i de seneste år været en stigende tendens til konflikter mellem myndighederne og unge mænd med anden etnisk baggrund i områder som fx Gellerupparken og Vollsmose.
– En af den mest almindelige årsager til konflikterne er de unges manglende tillid til fx ssp-medarbejdere og sagsbehandlere, fortæller Kevin Perry på baggrund et 9-månedes etnografisk feltstudium i to danske såkaldte ’ghettoer’.
For at kunne arbejde effektivt med marginaliserede unge mænd med anden etnisk baggrund i ’ghettoer’ er opsøgende klub- og SSP-medarbejdere nødt til at vinde og opretholde de unges tillid, fortæller han. Men det er ofte her, det går galt i arbejdet med de unge, viser hans afhandling.
Dilemma
Mistilliden, som går begge veje, er ikke ubegrundet, viser afhandlingen, der peger på, at de kommunale medarbejdere, der arbejder med opsøgende opgaver blandt unge, ofte står i et dilemma imellem tavshedspligt om borgeres personlige forhold og den underretningspligt, som de er underlagt. De kan ikke gennemskue reglerne, kender ikke deres rolle og kender ikke grænserne for, hvilken information, der skal afleveres hvor. Derfor ender de med at videregive oplysninger, de ikke er forpligtet til at videregive til politiet. Når de unge efterfølgende finder ud af, at medarbejderne er kilde til oplysningerne, opstår der ifølge Perry en ’mistillidskultur’.
Større tillid til politiet
En af de ting, der overraskede Perry mest undervejs i feltstudiet, var en gruppe af unge, der følte større tillid til en politibetjent end til de opsøgende klubmedarbejdere:
– De var meget mistænksomme over for de opsøgende klubmedarbejdere og kaldte dem ’super stikker-patruljen’. Medarbejderne synes det var meget svært at arbejde i området, fordi de kun blev mødt med fjendtlighed. Samtidig forklarede de unge mænd, at de havde tillid til jobkonsulenten og politibetjenten – det overraskede mig virkelig, fortæller Kevin Perry.
Undgå kommunale vagtværn
På baggrund af sin forskning mener Kevin Perry, at det er vigtigt at bruge de opsøgende medarbejdere netop som opsøgende – og ikke som lovens forlængede arm.
– I stedet for at patruljere rundt i området og overvåge og kontrollere de unge – skal de droppe magten og skabe kontakten. Det er vigtigt, at socialarbejderne kender deres rolle, og reglerne om tavsheds- og underretningspligt. Desuden er det vigtigt, at politikerne og kommunens ledelse ikke bruger opsøgende medarbejdere som en slags kommunalt vagtværn – det skaber ikke tillid til målgruppen.
– Den politiske reaktion på udfordringerne i et såkaldt ghettoområde er ofte tilførsel af mere politi eller opsøgende medarbejdere, der kan holde øje med ’ballademagerne’, men det løser ikke de grundlæggende problemer, siger Kevin Perry.
Om Kevin Perry
Kevin Perry har arbejdet med marginaliserede børn og unge og sociale problemer I England og Danmark siden 1991. Før han begyndte på forskeruddannelsen på Roskilde Universitet, arbejdede han for adskillige kommuner først som SSP-konsulent, og derefter som konsulent for børn og familier.