Teleselskab kvæler sms-mobbere

IT og Tele: Det skal være slut med mobning på sms. Et såkaldt „mobbe-filter‟ blokerer grove sms’er.

„Du lugter af gammel gnu.‟

Børn og unge ikke bare slår og råber skældsord til hinanden.

I dag foregår en stor del af mobningen på internettet og mobiltelefonen.

Men i Norge forsøger landets største mobilteleselskab, Telenor, nu at komme mobning på sms til livs, og foreløbig tegner det såkaldte „mobbe-filter‟ til at blive en stor succes.

Derfor er det nu også på vej til Danmark.

– Vi er meget positivt indstillet over for filtret, og vi satser på at lancere det herhjemme inden for det næste år, siger pressechef i Telenor Danmark, Peter Güsling, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Filtret fungerer på den måde, at man på sin konto på teleselskabets hjemmeside indtaster hvilke numre, man ikke ønsker at modtage sms’er fra.

Hvis en person alligevel forsøger at sende en sms, får han en advarsel retur. Det er samtidig muligt at få registreret sms-beskederne i et mailsystem, så eksempelvis forældrene til et barn, der bliver udsat for mobning, har mulighed for at se de sms’er, der er forsøgt afsendt og dermed tage en snak med mobberens forældre – eller i voldsommere tilfælde; at tage kontakt til politiet.

Funktionen henvender sig primært til børn, men også kvinder, der bliver forfulgt af voldelige eksmænd, og kendisser, der bliver stalket af fans, bruger funktionen, fortæller Asle Lessum, der er informationschef hos Telenor Norge.

– Da vi lancerede mobbe-filtret var fokus primært på børn, og de tilbagemeldinger, vi har fået fra forældre, viser da også, at der er blevet taget vældig godt imod produktet. Men det er mindst lige så anvendeligt for voksne, siger han.

Telenor Norge introducerede mobbe-filtret i februar, og indtil nu har 1.500 kunder tilmeldt sig tjenesten – og det endda uden, at selskabet har gjort ret meget reklame for det.

Hos Børns Vilkår ser man positivt på, at mobbe-filtret er på vej til Danmark.

– Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, hvordan sms bruges til at mobbe, siger Camilla Carlsson fra Børns Vilkår.

Men hun tager dog også visse forbehold.

– Vi tror ikke på, at en teknisk løsning kan stå alene. Den løser ikke problemet med mobning. Mobning er som regel et gruppefænomen, og man kan frygte, at problemet bare flyttes til internettet eller skolegården.

Hun peger på, at der helt generelt skal arbejdes på en adfærdsændring hos børn og unge, og at de voksne omkring dem går ind og tager ansvar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.