Hele landet: Åreknuder, hæmorider og grå stær kan sagtens vente. Syv ud af 10 ansatte i sygehussektoren vender tommelfingeren nedad til regeringens behandlingsgaranti på én måned.
Garantien savner opbakning hos et stort flertal af de professionelle faggrupper på sygehusene, der arbejder med den til daglig.
Således mener hele syv ud af ti ansatte i sundhedsvæsenet, lige fra sygeplejersker til læger og bioanalytikere, at det er nødvendigt at lave behandlingsgarantien om, sådan at den kun skal gælde for alvorligt syge.
Derimod kan behandlinger for f.eks. åreknuder, hæmorider og grå stær sagtens vente, mener de ansatte.
Det viser en undersøgelse som analysebureauet Userneeds har lavet for Dansk Sygeplejeråd.
Sygeplejerådets formand, Grethe Christensen, mener ikke, at garantien gavner alle patienter. Og samtidig er den med til at dræne de offentlige sygehuses økonomier, ligesom det bliver svært for personalet at planlægge behandlingsforløb.
– De ansatte i sundhedsvæsenet kan bedre end andre se, at det her ikke er hensigtsmæssigt. Der er for mange situationer, hvor patienter bliver stillet en behandling i udsigt inden for en måned, hvor de godt kunne vente længere, og hvor det ville være til deres fordel, at der blev vist mere individuelle hensyn, siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grethe Christensen.
Nogle patienter har bedre gavn af et længere behandlingsforløb, hvor lægerne får tid til at observere deres symptomer og planlægge behandlingen. Det mener professor og direktør for Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard.
– For det første kan jeg se fordele i at give patienterne undersøgelsesgarantier, så de er sikre på hurtig adgang til lægelige undersøgelse af symptomer og behandlingsbehov. Samtidig bør behandlingsgarantien differentieres, således at lægerne kan vurdere, hvilke behandlinger, der kan vente i f.eks. tre-fire måneder, og hvilke, der kan vente 14 dage, siger han.
Men hos den konservative regeringspartner gør hverken faggruppernes eller fagvidenskabens holdninger så stort et indtryk, at det giver anledning til nye overvejelser om behandlingsgarantien.
Her kalder sundhedsordfører Vivi Kier (K) det i stedet for et ‘udvidet frit sygehusvalg’, fordi det kun er en garanti i de tilfælde, hvor de private hospitaler kan tilbyde en alternativ behandling.
– Jeg er ikke åben over for at ændre på det udvidede frie sygehusvalg. Det har fungeret rigtig godt og gjort, at patienter ikke længere er i a- og b-grupper, hvor det tidligere kun var folk med penge på lommen, der kunne købe sig til en behandling, så de kunne undgå at blive fyret fra deres arbejde, siger Vivi Kier.
I undersøgelsen fra Dansk Sygeplejeråd deltog fysioterapeuter, jordemødre, farmakonomer, radiografer, sygeplejersker, læger, portører, sosu-assistenter og bioanalytikere mener om regeringens nuværende behandlingsgaranti på én måned.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V). Han er i USA.