Hele landet: Kommunerne er så tunge at danse med, at mange borgere føler sig nødsaget til at hyre private socialrådgivere.
Koldsved i hænderne og mistro i sindet rammer mange borgere, når de skal til møde med kommunen.
Derfor vælger et stigende antal danskere at bruge tusindvis af kroner på at hyre en privat socialrådgiver som bisidder, når man skal til møde med sin kommune.
– Mange oplever kommunen som en fjende. Stress-niveauet er helt oppe allerede inden mødet, siger formanden for Sektion for Selvstændige i Dansk Socialrådgiverforening, Karen Fabricius Hansen.
For et par år siden var der ingen private firmaer med socialrådgivere på markedet.
– Nu kender jeg i hvert fald selv til 12 virksomheder, og jeg ser et stigende antal borgere, der hyrer private socialrådgivere, siger Karen Fabricius Hansen.
En af dem er Kavaleriet, som tager 1.000 kroner i timen + kørselspenge.
– Vi har siden sommer set en kæmpe stigning på 25 til 30 procent i antallet af borgere, der vil have hjælp af os. De fleste er dem, der i bund og grund ikke synes, de har råd til os. Men de har heller ikke råd til at lade være, siger Betina Holmberg, som er uddannet socialrådgiver og er adm. direktør i Kavaleriet.
Hun har fem faste medarbejdere og 130 tilknyttede socialrådgivere rundt om i landet.
I snit har borgerne brug for fire til fem timers hjælp. De fleste henvendelser er omkring sygedagpenge, men også forældre til handicappede, ankesager og meget andet har Kavaleriet hjulpet med.
– De føler sig helt alene, forstår ikke at kommunen ikke skriver tilbage til dem og ser ikke kommunen som en medspiller – men som nogen, de skal slås med, lyder det fra Betina Holmberg.
Og selv om det tit er kommunernes regler, der er tunge at danse med, har også kommunernes sagsbehandlere et ansvar.
– Jeg synes, det er helt uhyrligt, når folk ikke får svar tilbage på telefonopringninger og mails. Det er foragt for borgerne, og flere steder ser jeg, at det er helt nede på det niveau, siger formand Karen Fabricius Hansen fra Sektion for Selvstændige.
Hun er sikker på, at der i fremtiden vil være endnu større efterspørgsel på privat hjælp til at tackle kommunen.