Spildevand afslører danskernes forbrug af rusmidler

En ny rapport fra Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet giver for første gang et detaljeret indblik i danskernes forbrug af rusmidler som kokain, opioider og alkohol – målt direkte i spildevandet.

Undersøgelsen er gennemført på vegne af Sundhedsstyrelsen og indgår som en del af regeringens udspil “Ungdom uden opioider”.

Rapporten, “National kortlægning af rusmidler i spildevand fra danske byer”, bygger på målinger fra renseanlæg i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Næstved. Disse byer repræsenterer samlet omkring 20 procent af den danske befolkning.

Flere resultater overrasker forskerne bag rapporten. Særligt er der stor variation i forbruget af opioider mellem de seks byer.

“Jeg er overrasket over den relativt store forskel, vi observerer i forbruget af opioiderne tramadol og oxycodon mellem byerne. Vi ser de højeste mængder i Aalborg, Esbjerg og Næstved. Forskellene, som også afspejles i salgsdata, kan skyldes forskelle i udskrivningspraksis og demografi,” siger Christian Lindholst, lektor og institutleder på Institut for Retsmedicin.

Spildevandsanalysen viser desuden, at det samlede forbrug af receptpligtige opioider i byerne er lavere end mængden, der sælges på recept, hvilket ifølge forskerne kan indikere, at der udskrives mere, end der reelt forbruges.

En anden bemærkelsesværdig observation er forbrugsmønsteret for forskellige stoffer. Mens kokain, MDMA og alkohol har et markant højere indtag i weekenden, er forbruget af amfetamin stabilt hele ugen.

“Det er overraskende, at amfetamin og metamfetamin ikke har samme forbrugsmønster som ’fest-stofferne’ kokain, MDMA og alkohol. Forbruget af amfetamin er stabilt hen over ugen,” siger Lindholst.

Han tilføjer: ”Vi ved, at mange tager amfetamin – i form af lisdexamfetamin – i forbindelse med behandling af opmærksomhedsforstyrrelser, men en stor del af amfetaminindtaget stammer fra illegalt importeret amfetamin. Her havde jeg forventet et højere indtag i weekenden.”

Til forskel fra traditionelle spørgeskemaundersøgelser giver spildevandsanalyser et mere præcist billede af det faktiske forbrug i befolkningen. Christian Lindholst er positivt overrasket over analysens kvalitet.

”Vi har trods alt med indsamling af urenset spildevand at gøre. Det lover godt for den fremtidige brug af spildevandsdata til overvågningsformål,” siger han.

Blandt nøglefundende fra undersøgelsen, der er udført i samarbejde med lokale spildevandsselskaber og med støtte fra Statens Serum Institut, er blandt andet, at udskillelsen af kokain, MDMA og alkohol er 2–3 gange højere i weekenderne og København topper i forbrug af kokain, MDMA og metamfetamin. Undersøgelsen viser også, at amfetaminforbruget er højest i Esbjerg og stabilt hele ugen. Desuden viser undersøgelsen, at stoffet fentanyl kunne ikke påvises, hvilket skyldes, at forbruget er under detektionsgrænsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.