23. november 2024

Hele landet: Danske skoleelever er i gennemsnit fraværende 12 dage om året – det svarer til en fraværsprocent på 6.

Tallene stammer fra en UNI-C rapport, med tal indsamlet fra hele landet.

Størstedelen af fraværet skyldes sygdom
Fravær på grund af sygdom er på 3,7 procent, som svarer til knap otte dage i løbet af et år. En mindre del af det samlede fravær – 1,5 procent, som svarer til tre dage – skyldes, at skolelederen i løbet af et år har givet eleven lov til at holde fri uden for de almindelige skolefridage. Det ulovlige fravær udgør 0,9 procent, som svarer til knap to dage i løbet af et år.

Variationen i fraværet omkring gennemsnittet er dog betydeligt. Fx har 2/3 af folkeskoleeleverne slet ikke haft ulovligt fravær.

Det ulovlige fravær er næsten på samme gennemsnitlige niveau for elever i 1.-6. klasse, hvorefter det stiger i takt med klassetrinnet. I 10. klasse har knap halvdelen af alle elever haft ulovligt fravær. Og en 10. klasses elev har gennemsnitligt haft fem dages ulovligt fravær om året.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini glæder sig over, at der nu ligger tal for det reelle fravær på skolerne:

– 12 gennemsnitlige fraværsdage i løbet af et skoleår er for meget. Det mest bekymrende er selvfølgelig det ulovlige fravær. Som vi allerede havde en formodning om, er det ulovlige fravær højst i de ældste klasser. Den viden tallene giver os, betyder, at der nu i højere grad er grundlag for at målrette indsatserne mod fravær. Fraværskampagnen er et rigtig godt udgangspunkt for at tage fat om problemerne – og det viser sig også, at rigtig mange skoler og uddannelsesinstitutioner med afsæt i kampagnen har sat ekstra ind i forhold til fraværsproblemerne. Og i den forbindelse ser jeg frem til, at den udviklingspulje på syv millioner kroner, der er afsat til projekter til nedbringelse af fraværet, vil give os dokumentation for, hvilke initiativer der virker, siger Børne- og undervisningsministeren.

Mens det ulovlige fravær tilsyneladende er fordelt jævnt over året, viser det fravær, som skolelederen har givet tilladelse til udover de almindelige ferie- og fridage, en svag stigning i februar. Det tyder på, at mange forældre beder eleverne fri uden for skolens normale vinterferie – og at skolerne giver tilladelse til det.

Undersøgelsen viser desuden, at der er større ulovligt fravær blandt elever med ikke-dansk herkomst. Når det gælder sygdom og fravær med skolelederens tilladelse, er der ingen forskelle i forhold til herkomst.

Det er første gang, der er indsamlet landsdækkende fraværsoplysninger, og der er skoler, som ikke har kunnet levere oplysninger. Dog må undersøgelsen siges at give et tilstrækkeligt repræsentativt billede af fraværets omfang på landsplan. Da der ikke er indsamlet oplysninger fra tidligere år, som disse tal kan sammenlignes med, kan der ikke siges noget om tendenserne inden for omfanget af fravær. Det vil først ske til næste år, hvor der blive indsamlet tal for skoleåret 2011-12.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.