København: Det skal ikke gå ud over institutionerne, at Københavns Kommune er blevet taget ved næsen af en leverandør, mener Socialdemokraterne og DF.
Når Københavns Kommune har tvunget børnehaver og vuggestuer til at betale 11 kroner for en liter mælk, så er det også helt på sin plads, at kommunen giver nogle penge tilbage til de trængte institutioner.
Sådan lyder meldingen fra både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i den københavnske borgerrepræsentation.
Begge partier er klar til at grave dybt i lommerne for at kompensere institutionerne, efter Newspaq i sidste uge afslørede, at børnehaver og vuggestuer betaler overpriser for deres varer igennem kommunens centrale indkøbsordning.
– Det her er tæt på en skandale, og den må vi politikere tage alvorligt og få bevilget de penge til institutionerne, siger formand for Dansk Folkepartis gruppe, Carl Christian Ebbesen, til Newspaq.
Han vil hente pengene fra den pulje til uforudsete udgifter på 50 millioner kroner, som kommunen ligger inde med. Og Socialdemokraterne er helt med på, at der skal findes nogle penge.
– Når man har lavet en indkøbsaftale, som er helt urimelig for institutionerne, så bør man være positiv indstillet for at kompensere dem. Det er jo gået ud over den enkelte institution, siger Jakob Hougaard (S) til Newspaq.
Hverken de radikale, SF eller Enhedslisten vil tage stilling til, om kommunen skal kompensere institutionerne, før Koncernservice er færdig med at granske fakturaerne fra den leverandør, som kommunen fyrede i sidste uge.
Venstre er ikke klar til at udskrive checks til institutionerne.
– Det er der simpelthen ikke råd til, siger gruppeformand Lars Berg Dueholm.
Der kan kun blive tale om en kompensation, hvis den fyrede leverandør betaler pengene tilbage. Københavns Kommune har krævet at få penge tilbage for de to år, som aftalen har løbet, fordi leverandøren angiveligt skulle have overfaktureret.
Men det kommer nok ikke til at ske. Newspaq har talt med leverandøren, der kun ville stå frem, hvis denne fik lov til at være anonym.
– Jeg skal sgu ikke betale nogen penge tilbage til kommunen. Jeg har fuldstændig rent mel i posen, siger leverandøren, der holder fast i, at der ikke er blevet overfaktureret.
Koncernservice, der laver indkøbsaftalerne i Københavns Kommune, har trods utallige henvendelser ikke har haft lyst til at kommentere på, hvordan de og leverandøren kan have så forskellige opfattelser af aftalen.