23. november 2024

Den nye aldersopsparing giver danskerne op imod 50.000 kroner mere til pensionisttilværelsen sammenlignet med kapitalpensionen. Alligevel indbetaler danskerne langt mindre på aldersopsparingen, end de tidligere gjorde på kapitalpensionen.

Danskerne har i stor stil benyttet sig af muligheden for at få skatterabat ved at konvertere kapitalpensionen til en aldersopsparing inden udgangen af 2014. Til gengæld overser mange de fordele, der er forbundet med løbende at spare op på en aldersopsparing, og som i sidste ende kan betyde op imod 50.000 kroner mere til udbetaling på pensionstidspunktet.

Sådan lyder konklusionen fra Spar Nord med henvisning til den indbetalingsstatistik, som brancheorganisationen Forsikring og Pension offentliggør.

50.000 kroner til forskel
Pensionsansvarlig i Spar Nord Søren Godskesen hæfter sig ved, at aldersopsparingen er afgiftsfri på udbetalingstidspunktet, og det er i sidste ende mere værd end den fradragsret på indbetalingstidspunktet og afgift på udbetalingstidspunktet, som gjorde sig gældende på kapitalpensionen.

En 65-årig, der i 30 år har indbetalt 28.100 kroner årligt på sin aldersopsparing, vil derfor ifølge Spar Nord få omkring 50.000 kroner mere udbetalt omregnet til nutidsværdi sammenlignet med, hvis indbetalingerne var sket på en kapitalpension.

– Du betaler ingen afgift, når du skal have udbetalt din aldersopsparing, og den fordel er så at sige mere værd, end fordelen ved at få fradrag for indbetalingerne, siger Søren Godskesen.

Bekymrende indbetalingsfald
Mens danskerne i 2012 indbetalte 6,3 milliarder kroner på individuelle ordninger på kapitalpensionen, så blev der sidste år alene indbetalt 1,6 milliarder kroner på aldersopsparingen. En del af faldet skyldes, at indbetalinger på en aldersopsparing ikke er fradragsberettigede, men det ændrer ifølge Spar Nord ikke ved, at faldet er bekymrende stort.

– Når vi tager højde for de fradragsmæssige forskelle, er indbetalingsloftet på de to ordninger reelt det samme, og vi burde derfor have indbetalt mindst dobbelt så meget på aldersopsparingen. Dels fordi behovet for at spare op bestemt ikke bliver mindre, og dels fordi aldersopsparingen i virkeligheden er en mere attraktiv ordning end kapitalpensionen, uddyber Søren Godskesen.

Han håber, at den igangværende slutspurt for skattebegunstiget konvertering af kapitalpension til aldersopsparing kan få flere til at få øjnene op for fordelene ved at indbetale på en aldersopsparing.

Forvirring for milliarder
De indtil videre meget beskedne indbetalinger på aldersopsparingen forklarer Søren Godskesen med udfasningen af kapitalpensionen.

– Vi mangler tilsyneladende at finde ud af, hvor vi skal gøre af de cirka 6,3 milliarder kroner om året, som vores frivillige indbetalinger på kapitalpensionen tidligere beløb sig til. Vi ser en lille stigning på livrenter, ratepension og aldersopsparing, men samlet set falder vores indbetalinger, forklarer Søren Godskesen afsluttende.

Danskernes samlede pensionsindbetalinger beløb sig i 2013 til 104,5 milliarder kroner, når frivillige indbetalinger og arbejdsmarkedspensioner regnes sammen. Det svarer til et fald på tre milliarder kroner sammenlignet med 2012.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.