København: Daginstitutioner må vente til næste år, før de kan droppe den kommunale indkøbsordning. Fagforening opfordrer til civil ulydighed.
Børnehaver og vuggestuer i Hovedstaden må vente måneder endnu, før de kan sige farvel til den kritiserede kommunale indkøbsordning og selv købe rugbrød, frugt og mælk til børnene.
Det står klart, efter kommunens Økonomiudvalg i går holdt møde om den omstridte indkøbsordning, som har mødt massiv kritik på grund af overpriser på en lang række fødevarer.
– Den nye indkøbsordning ligger klar til januar. Derfor kan institutionerne selv vælge, hvor de vil handle fra januar, siger kommunens socialborgmester, Mikkel Warming (Ehl).
Gruppeformand for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen, Jesper Christensen, forventer også, at institutionslederne kan begynde at handle i Netto og Fakta “i starten af året”. Han var også med til mødet i går.
Indtil da er institutionerne altså tvunget til at bruge den kommunale indkøbsordning, som i løbet af året har gjort, at daginstitutioner bl.a. har betalt 19,95 kroner for en øko-peberfrugt, 78 kroner for tre kilo pastaskruer og 11 kroner for en liter økologisk mælk.
Men der er en god grund til, at institutionslederne må vente noget tid endnu, før de kan handle billigere, siger Jesper Christensen.
– Nu har Økonomiudvalget haft en drøftelse om, hvilke retningslinjer, der er vigtige for den nye indkøbsordning. Kommunen har besluttet en række krav til indkøbsordningen, for eksempel hvor høj en økologi-procent, vi vil have. Og de krav skal også tilpasses den nye ordning. De forhold kan man ikke bare lave om fra den ene dag til en anden, siger han.
Indtil starten af 2011 skal kommunale vuggestuer, børnehaver og fritidshjem altså stadig handle gennem den dyre ordning.
Men det bør de ikke, lyder det fra den pædagogiske fagforening LFS, som opfordrer institutionerne til civil ulydighed.
– Vi havde gerne set, at ændringerne var sket med det samme. Derfor opfordrer vi institutioner til at tage forskud på begivenheden – og så vidt muligt droppe indkøbsordningen de næste tre-fire måneder. Det er civil ulydighed, der handler om at spare skattekroner, som vil gavne børnene, siger fagforeningens næstformand, Jan Hoby.
I sidste uge slog en længe ventet rapport fast, at mange madvarer i indkøbsordningen er langt dyrere, end hvis de blev købt i et almindeligt supermarked.
Koncernservice, der står for at forhandle indkøbsaftalerne for kommunen, havde lavet en stikprøvekontrol, som viste, at 7 ud af 15 madvarer er for dyre.