Hele landet: 8 ud af 10 nydanskere føler sig velintegrerede og godt rustede til det danske arbejdsmarked. Det viser en ny analyse fra AKF, Anvendt KommunalForskning
De er blevet bedre til dansk, de har fået danske venner, de er kommet i gang med arbejde eller uddannelse, og de forstår det danske samfund bedre. Sådan ser virkeligheden ud for hovedparten af de 560 nydanskere, som har deltaget i den undersøgelse, AKF har foretaget for Integrationsministeriet.
82% af de adspurgte nydanskere siger, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den danskundervisning, de får tilbudt som led i introduktionsprogrammet. 79% af de adspurgte er tilfredse eller meget tilfredse med deres praktikforløb. 68% af dem, der har været i praktik, vurderer, at praktik og danskundervisning i høj grad eller i meget høj grad har forberedt dem til at få et arbejde.
– Vi kan se, at nydanskerne er mere tilfredse med deres integration nu, end de var for to år siden, hvor der blev lavet en lignende analyse. Nydanskerne oplever selv, at de er faldet bedre til, og at de har fået flere sociale relationer i det danske samfund, siger docent i AKF, Eigil Boll Hansen, som står bag undersøgelsen.
Tilfredse med introduktionsprogrammet
Nydanskerne i undersøgelsen fik alle opholdstilladelse i 2004 og er blevet spurgt om, hvordan de selv oplever deres integration efter 4-5 år i Danmark. Mere end 90% af dem vurderer, at de klarer sig bedre nu end for fire år siden, hvor de lige havde fået deres opholdstilladelse. Og tre ud af fire har faktisk et arbejde eller er i gang med en uddannelse.
Alle nydanskerne i undersøgelsen har gennemført det treårige obligatoriske introduktionsprogram for nytilkomne udlændinge. Her får nydanskerne danskundervisning samt tilbud om vejledning, virksomhedspraktik eller job med løntilskud. En stor del af nydanskerne i AKF’s analyse udtrykker således tilfredshed med introduktionsprogrammet.
Stadig plads til forbedringer
AKF’s analyse peger imidlertid også på en række punkter, hvor integrationen kan blive bedre. For eksempel er der behov for at yde en særlig indsats for at få de ældre nydanskere integreret bedre i det danske samfund. Desuden har flygtninge og familiesammenførte til flygtninge behov for ekstra støtte. De har typisk ikke et netværk blandt danskere eller en uddannelse, der gør dem i stand til at lære dansk hurtigt.
– Mange nydanskere kunne også have gavn af at få mere undervisning i det danske samfunds opbygning og hvilke rettigheder, de har som borgere i Danmark, siger Eigil Boll Hansen fra AKF.