23. november 2024

Arkivfoto: Alison Krejci / Pixabay

Fra i morgen, d. 1. juli, skal vi alle sortere tekstilaffaldet derhjemme.

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller isolering.

– Tekstiler er den fjerde mest miljø- og klimabelastende industri i EU – kun overgået af bøffer, boliger og biler. Det går ud over vores miljø og klima, og det kan vi gøre noget ved, når vi sorterer vores affald. Et bredt politisk flertal har sat en ambitiøs målsætning om at skære ned på affaldsmængderne, som også omfatter vores tekstilaffald, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Bliver til nyt tøj, isolering, tæpper og møbelfyld

Måske er der allerede en skraldespand eller plasticpose klar, hvor du bor, så du kan aflevere tekstilaffald, som kan få nyt liv. Tekstilaffaldet bliver kørt til sorteringsanlæg, hvor det blandt andet deles op i fibertyper og farver, og derefter kan tekstilfibrene omdannes til nye tekstiler som for eksempel tøj, isolering til huse, fyld til møbelhynder, bilsæder, klude eller tæpper.

– Det tøj og tekstil, vi sorterer derhjemme, kommer for eksempel videre til nogle af de sorteringsanlæg, der er rundt om i Danmark. Herefter ryger det videre til andre virksomheder, hvor tøjet bl.a. kan blive trevlet op til garn, som bruges til produktion af nyt tøj til verdensmarkedet. Industrien forudser, at der er et stort udviklingspotentiale i det her, og branchen er allerede i fuld gang, siger miljøminister Magnus Heunicke, som understreger, at tøj, der ikke er gået i stykker, fortsat skal afleveres til genbrug.

– De frivillige velgørende organisationer gør et stort og vigtigt arbejde med at sikre mere genbrug og dermed nedbringe affaldsmængderne. Derfor skal vi stadig huske at aflevere vores tøj og tekstiler, der kan genbruges, i genbrugscontaineren eller genbrugsbutikken, siger Magnus Heunicke.  

Markedet er hastigt på vej

Danmark arbejder ad flere spor for at sikre en mere cirkulær økonomi. Det omfatter blandt andet sortering af affaldet derhjemme, som et bredt politisk flertal besluttede i 2020. Her blev det også besluttet, at Danmark skal gå forrest i EU mht. tekstilaffald, for at vise vejen og skubbe til den grønne udvikling. Fristen for indsamling af tekstilaffald fra EU er fastsat til 2025.

Markedet for genanvendelse af tekstiler i Danmark og EU er under udvikling. Men branchen er med hastige skridt på vej mod nye og bedre metoder til at genanvende tekstilerne.

Fakta – sådan sorterer du tøj og tekstiler:

tekstilaffald sorteres det tøj og de tekstiler, som stadig er brugbart, for eksempel:

  • Ødelagt, hullet, plettet tøj og tekstil.
  • Udtjent undertøj, strømper, sportstøj, badetøj, klude, håndklæder, gardiner, tæpper, viskestykker.
  • Stofrester.
  • Tøjet og tekstilerne må ikke have pletter af maling, sprit, olie eller lignende, da disse materialer indeholder kemikalier, som ikke kan bruges til genanvendelse.

Noget tøj og tekstiler skal ikke sorteres som tekstilaffald, men smides ud med almindeligt restaffald, for eksempel:

  • Vådt, fugtigt eller jordslået tøj eller tekstiler.
  • Tøj og tekstiler med rester af maling, olie, sprit eller lignende.
  • Lædertøj og regntøj, som er slidt eller ødelagt.

Dette skal fortsat afleveres til genbrug:

  • Brugbart tøj, der ikke er ødelagt, skal fortsat afleveres til genbrug.
  • For eksempel aflagte trøjer, bukser og tørklæder.

Kilde: Miljøministeriet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.