Fra i dag, 15. december, er det muligt at købe fyrværkeri – det er dog ikke tilladt at afprøve ‘krudtet’ endnu.
I år er periode, hvor private må affyre fyrværkeri forkortet yderligere i forhold til tidligere år. I år må man således kun affyre fyrværkeri den 31. december og 1. januar.
Om den indskrænkede affyringsperiode siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Nicoline Zederkof Jensen:
-Det er vigtigt, man holder sig til den nye, indskrænkede affyringsperiode. Fyrværkeri er for mange mennesker og dyr ikke et glædespunkt, da de høje brag fx kan lede til panik og angst.
Husk sikkerheden
Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man opbevarer sit fyrværkeri tørt og ikke for varmt, indtil det kan tages i brug den 31. december.
Og så opfordrer Nicoline Zederkof Jensen til, at man ikke glemmer sikkerheden til nytår og husker beskyttelsesbriller, og det gælder både antænder og tilskuer, og at man husker de øvrige fyrværkeriråd, så man undgår fyrværkeriskader.
-Sidste år havde vi 192 registrerede tilfælde af fyrværkeriskader. Størstedelen af skaderne ramte børn og unge. Derfor er det meget vigtigt, at vi alle sammen husker at passe på hinanden, husker sikkerhedsbriller og husker at holde afstand. Ingen burde holde nytår på skadestuen og starte det nye år med livsvarige mén, tilføjer Nicoline Zederkof Jensen.
Fyrværkeri fakta
I Danmark er det tilladt at købe og sælge nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december. Privatpersoner må affyre fyrværkeri fra den 31. december til den 1. januar. For at købe nytårsfyrværkeri skal man være minimum 18 år, mens man kan købe småt fyrværkeri i kategori F1, såsom knaldperler og stjernekastere, fra man er 15 år. Det er vigtigt at sikre sig, at fyrværkeriet er lovligt, hvilket indebærer, at det skal have et CE-mærke, en brugsanvisning på dansk samt advarsler og anbefalinger til sikkerhedsafstande.
:NB:
De 5 fyrværkeriråd
- Brug altid beskyttelsesbriller
- Brug kun lovligt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
- Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
- Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
- Gå aldrig tilbage til en fuser
Kilde: Sikkerhedsstyrelsen.