Det kan godt være, at lightsodavand ikke sætter sig på sidebenene, men de populære læskedrikke mistænkes nu for at være skyld i kraftige smerter i blæren. Det skriver Søndagsavisen.
– Fænomenet har vist sig mange steder. Personer, som drikker store mængder lightsodavand, klager over smerter. Når de holder op med at drikke de sukkerfrie sodavand, forsvinder deres smerter igen, forklarer Steen Walter, professor og dr.med. på urologisk afdeling på Odense Universitetshospital.
Stoffet, som er under mistanke for at være skyld i smerterne, er det populære sødemiddel aspartam, som findes i langt de fleste typer lightsodavand.
Smerterne føles ofte som en blærebetændelse, men der kan ikke påvises bakterier ved undersøgelse.
Aspartam påvirker, ifølge Steen Walter, et tyndt beskyttelseslag på blærens slimhinde, og dermed opstår smerterne.
Selvom indicierne er overvældende, så er der kun sparsom viden på området og det skal stadig påvises videnskabeligt ved flere undersøgelser.
Steen Walter og hans kollegaer på urologisk afdeling på Odense Universitetshospital har selv ‘kureret’ fem kvinder for blæresmerter ved at bede dem om at stoppe deres store indtag af lightsodavand. De arbejdede alle i weekendjob på tankstationer, hvor de måtte drikke lige så medet sodavand som de ville. Kvinderne drak store mængder lightsodavand og klagede over blæresmerter i dagene efter. Da lægerne bad dem drikke noget andet, forsvandt deres symptomer.
I 2007 udførte 20 engelske læger og sygeplejersker forsøg på sig selv, hvor nogle blev bedt om at drikke vand, andre almindelig sodavand og de resterende lightsodavand. Også her oplevede gruppen, der drak lightsodavand, øget ubehag i blæren og skulle desuden tisse oftere.
Steen Walter siger, at man endnu ikke ved, om der kan være kroniske lidelser forbundet med at drikke lightsodavand. Man ved heller ikke, hvor meget man skal drikke, for at der opstår smerter.
Aspartam har også været mistænkt for at kunne medføre andre lidelser, for eksempel blærekræft, men det har EU’s fødevarepanel EFSA afvist.