Mere politi gav færre pushere i nettet

København: Nye tal udstiller fejlslagen Christiania-indsats. Politiet fandt mest “hittehash”
Markant færre sigtelser mod hashpushere på den københavnske fristad i det forgangne år. “Ikke tilfredsstillende,” erkender politiet.

Flere politibetjente på Christiania har givet færre sigtelser mod hashpusherne i 2009.

Det viser tal fra Københavns Politi, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.

På trods af et større politiopbud under de rutinemæssige razziaer lykkedes det kun at foretage 353 sigtelser for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer.

Året før var antallet af sigtelser oppe på 988.

“Ikke tilfredsstillende,” lyder erkendelsen fra politiinspektør Richard La Cour fra Station Amager.

– Vores primære formål er at stoppe hashhandlen på Christiania. Og så hjælper det selvfølgelig ikke at beslaglægge hash uden også at sigte de mennesker, der har med handlen at gøre. Det er ikke tilfredsstillende, siger han.

Over 100 kilo hash og 10.000 joints blev sidste år konfiskeret på Christiania. En relativt normal fangst, men til forskel fra tidligere var størstedelen såkaldt “hittehash” uden ejermand.

Ikke mindst en konsekvens af, at pusherne ofte bliver advaret af meddelere i og omkring Christiania om de forestående razziaer.

– Det er næppe nogen hemmelighed, at hashpusherne har deres eget lille vagtværn. De ved ofte, at vi er på vej, så når vi kommer derud har nogle af dem allerede smidt hashen. Og det finder vi så som ‘hittehash’, fortæller Richard La Cour.

Formand for Folketingets retsudvalg Peter Skaarup (DF) er skuffet over det lave antal sigtelser.

Indsæt civile agenter til at infiltrere hashmiljøet – ellers vender pusherne tilbage, lyder hans forslag.

– Der skal bruges flere ressourcer på civile agenter og anonyme vidner, så man i de her sager kan krybe om bag miljøet og få fat i bagmændene, for hvis man ikke får fat i dem, så fortsætter salget, siger han.

På den anden side af folketingssalen kalder SF’s retsordfører Karina Lorenzen indsatsen mod hashhandlen for “forfejlet”.

Resultaterne i kampen mod det kriminelle hashmiljø står ikke mål med antallet af polititimer, der bliver brugt.

– Politiet er jo drevet frem af et politisk ønske om, at der skal være en indsats på Christiania. Men spørgsmålet er, at om vi får noget ud af at bruge så mange ressourcer på det. Det tror jeg personligt ikke, siger Karina Lorenzen.

Hun og SF foreslår derfor hash-indsatsen undersøgt af en kommission med henblik på en eventuel legalisering.

Det er dog også en positiv effekt af det øgede politiopbud på Christiania. Det har som ventet ført til et bedre arbejdsmiljø for betjentene.

Antallet af voldelige overfald på betjentene er styrtdykket i takt med at flere betjente er marcheret gennem Pusher Street.

Kun ni personer blev sidste år sigtet for stenkast, slag eller spark mod politiet i 2009 mod 43 året før.

– Tidligere blev vi udsat for en del angreb og konfrontationer. Derfor patruljerer vi nu med større mængder af politifolk ad gangen. Det gør os bedre i stand til at styre situationerne og lægger formentlig også en dæmper på lysten til at søge konfrontationer mod os, fortæller politiinspektør Richard La Cour.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.