Når du skal lukke sommerhuset ned for vinteren, så sørg for at få gemt havemøblerne, grillen og parasollen af vejen. Skulle tyven snuppe tingene, fordi de står frit fremme, er det ikke sikkert, du får erstatning, advarer Forsikringsoplysningen.
For mange er efterårsferien lig med årets sidste tur i sommerhuset, så nu er det tid til at få lukket sommerhuset ned for vinteren. Og ud over at få renset tagrenderne for nedfaldsblade og tjekke efter at alle afløb fungerer, så er det også en god idé at få gemt havemøblerne og Weber-grillen forsvarligt af vejen.
– Mange har havemøbler, grill og parasoller til adskillige tusinde kroner stående frit fremme, og alle de ting bør man låse inde i sommerhuset, i skuret eller garagen hen over vinteren. I sommerhalvåret, hvor man bruger huset jævnligt, er alle disse ting dækket, hvis tyven skulle slå til. Også selv om de står udendørs. Men i vinterhalvåret, når sommerhuset måske er ubeboet i lange perioder, så forholder det sig anderledes, siger Riccardo Krogh Pescatori, konsulent i Forsikringsoplysningen.
– Hvis tingene er blevet stjålet, fordi de har stået på terrassen hen over vinteren, hvor sommerhuset er ubeboet, så betragtes det som simpelt tyveri. Og så får man altså ingen erstatning, siger Riccardo Krogh Pescatori.
Tjek låse og hasper
Når du så har fået slæbt alle dine ting indendøre i sommerhuset og skal have låst af for vinteren, så bør man også tjekke, at alle låse og vindueshasper fungerer efter hensigten.
– Hen over vinteren har tyvene arbejdsro i sommerhusområder, så alle låse og hasper skal naturligvis virke, så det er så besværligt som muligt at komme ind i huset. Får tyven adgang, fordi sommerhuset ikke er låst efter kunstens regler, og der dermed ikke er synlige tegn på opbrud, så betragtes det som simpelt tyveri – og så får du kun en begrænset dækning, siger Riccardo Krogh Pescatori.
Ifølge Forsikringsoplysningen bør du også låse haveredskaber inde, så de ikke kan bruges som værktøj for tyven.
Slip for frostskader
Den første nattefrost har meldt sig, og hvis vinteren igen kommer til at byde på hårde frostgrader, er der stor risiko for, at vandrørene i sommerhuset sprænger. Men du kan gøre meget for at forebygge det.
– Hvis du lukker for vandet ved hovedhanen og lader alle husets vandhaner stå åbne, så tømmer du anlægget for vand, og dermed undgår du frostsprængte rør, siger Riccardo Krogh Pescatori.
Herudover anbefaler Forsikringsoplysningen, at du
• afmonterer termostatstyrede blandingsbatterier og tømmer dem for vand
• tømmer vaske- og opvaskemaskiner for vand
• tømmer eller sørger for at frostsikre toilettet, fx med frostvæske.
Hvornår dækker forsikringen
Hvis ikke du tømmer vandinstallationerne, skal sommerhuset holdes helt frostfrit – også for at forsikringen dækker eventuelle skader. Din sommerhusforsikring dækker nemlig ikke vandskader grundet frostsprængte rør, hvis det sker i rum, der ikke er tilstrækkeligt opvarmede.