Læger: Stresstest spilder vores tid

Sundhed: Praktiserende læger oplever, at flere patienter uden grund klager over symptomer på stress efter at have gennemført en stresstest, skriver Avisen.dk. Forbrugerrådet opfordrer til kontrol med området.

Upålidelige stresstest på nettet får et stigende antal danskere til at søge læge uden grund. Det medfører spild af lægernes tid til skade for patienter med reelle sygdomme.

Sådan lyder det fra flere læger, som Avisen.dk har talt med. Det sker efter, at flere stresseksperter i går kritiserede troværdigheden af de mange stresstest, som ligger på nettet.

– Upålidelige test er ofte spild af både lægens og patientens tid, og de bekymrer ofte patienten unødigt, siger Henrik Dibbern, der er næstformand i Praktiserende Lægers Organisation (PLO), til Avisen.dk.

– Det er problematisk, når websteder med eksempelvis stresstest også har et kommercielt sigte. Der findes et væld af websteder, som simpelthen ikke oplyser redeligt, siger næstformanden.

“Langt ude”
Forbrugerrådet er enig i kritikken. Sundhedsmyndighederne bør overveje at indføre kontrol med stresstest og stresscoaching, mener sundhedspolitisk medarbejder Sine Jensen.

– Det er langt ude, at uautoriserede personer udbyder stresstest og efterfølgende rådgivning i stresshåndtering, siger hun til Avisen.dk.

Enhver, som mener at kunne markedsføre og yde rådgivning til stressramte, kan tilbyde stresstest og smykke sig med titler som stresscoach, stressvejleder eller stressterapeut. Og det er uheldigt, mener Forbrugerrådet.

– Der er ingen myndighedskontrol med personer, der bruger ubeskyttede titler som stressvejleder eller stressterapeut. Og forsøger de at hjælpe folk med alvorligt stres eller andre alvorlige sygdomme, bør sundhedsmyndighederne overveje at regulere området, siger Sine Jensen.

– Stress kan være en alvorlig sygdom, der kan tage halve eller hele år at komme sig over. Tror man, at man har alvorlig stress, bør man henvende sig til sin praktiserende læge, der kan henvise til en psykolog eller en anden faglig kompetent person, siger Sine Jensen.

Når folk har diagnosticeret sig selv, eller har overladt det til en onlinetest at stille en diagnose, er det ofte mere besværligt sammen med patienten, at nå frem til, hvad patienten faktisk fejler, fortæller Henrik Dibbern fra Praktiserende Lægers Organisation.

Forbrugerrådet fraråder personer, der mener at have stress, at tage online-stresstest alvorligt – eller betale for terapi eller anden hjælp fra personer, der ikke er autoriseret af myndighederne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.