Kommuner snyder ansatte for løn og uddannelse

Hele landet: I børnehaver og folkeskoler holder lederne og tillidsfolk vikaransatte udenfor. De får ikke lønstigning, efteruddannelse og barnets første sygedag, skriver Avisen.dk.

Barselsvikaren i børnehaven får ikke del i lønforhøjelserne. Og læreren, der er ansat et halvt år for at dække ind for sygdom, bliver ikke sendt på kursus.

En ny undersøgelse fra Københavns Universitet dokumenterer, at tidsbegrænsede ansatte i landets folkeskoler, børnehaver og ældrepleje bliver forskelsbehandlet i strid med loven.

– Det har overrasket mig. Jeg troede ikke, det var så udbredt, for kommunerne bliver normalt betragtet som dukse, siger forskeren bag undersøgelsen Trine P. Larsen, der er ph.d. ved Københavns Universitet.

I alt 50.000 personer er ansat på midlertidige kontrakter i kommunerne. Undersøgelse viser, at de bliver snydt for blandt andet efteruddannelse, løn og barnets første sygedag – og de får ofte ikke noget at vide, når nye stillinger bliver slået op.

259 ledere af børnehaver, folkeskoler og andre kommunale institutioner i kommuner over hele landet har deltaget. Hver anden erkender at snyde sine vikaransatte for efteruddannelse, og kun i hver syvende kommunale institution får vikaransatte del i lønstigninger.

Det er ulovlig diskrimination, fastslår professor i erhvervsret Ole Hasselbalch fra Handelshøjskolen i Århus.

– Det skal de have. Får de det ikke, er det forskelsbehandling og i strid med loven, siger han.

Hver tiende af de flere end 500.000 ansatte i kommunerne er ansat for en kortere periode. De er ikke en god investering for institutionen, fordi de kun er ansat for en kortere periode, forklarer ledere og tillidsrepræsentanter i undersøgelsen.

Men loven om midlertidige ansættelser sikrer, at ansatte på midlertidige kontrakter har samme rettigheder som fastansatte.

Arbejdsgiverne i Kommunernes Landsforening (KL) erkender, at der sker forskelsbehandling.

– Det er er fælles problem for arbejdsgiverne og organisationerne, siger Henrik Schilder, chefkonsulent i KL.

Formanden for pædagernes fagforening BUPL, Henning Pedersen, mener, at kommunerne svigter de ansatte på tidsbegrænsede kontrakter.

– De skal ikke have følelsen af, at de ikke er ligeså gode som de fastansatte eller føler sig som andenrangs ansatte, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.