Kommune købte alt for dyrt ind

København: Københavns Kommune betaler alt for meget for 7 ud af 15 fødevarer, viser stikprøvekontrol. Nu opgiver kommunen mad-indkøbsordningen.

Børnehaver og vuggestuer i København har betalt overpriser for en lang række madvarer i den kommunale indkøbsordning. Nu vil kommunen opgive ordningen for madvarer.

Det fastslår den længe ventede rapport om den kommunale indkøbsordning og en række notater fra Økonomiforvaltningen.

Daginstitutioner har blandt andet måtte betale 19,95 kroner for en øko-peberfrugt og 78 kroner for tre kilo pastaskruer.

I en stikprøvekontrol, som Koncernservice – der står for indkøbsordningen i kommunen – selv har foretaget på fødevarerne, viser det sig, at 7 ud af 15 madvarer er for dyre.

Det står imidlertid ikke klart, præcis hvilke madvarer, der er undersøgt – derimod fremgår det, at kommunen ville kunne spare penge, hvis fødevarerne blev købt i en almindelig butik.

“Kommunen vil umiddelbart kunne spare 1,8 – 43,0 % ved at købe disse produkter i dagligvarebutikkerne i stedet for på indkøbsaftalerne,” står der.

De nye oplysninger glæder Jan Hoby, næstformand i den pædagogiske fagforening LFS.

Men han ærgrer sig over, at institutionerne så længe har været tvunget til at købe mad, der i mange tilfælde har været langt dyrere end det, de selv kan købe i for eksempel Netto.

– Det er noget, vi har vidst de sidste seks år og har påpeget over for Økonomiforvaltningen og politikerne, uden at de har gjort noget. Det viser, at Københavns Kommune er talentløs til at lave indkøbsaftaler. Men man kan sige, at enhver begyndelse er en god begyndelse, siger han.

I kommunen har man da også smidt håndklædet i ringen – her står det nemlig klart, at man nu opgiver at lave en fungerende ordning for peberfrugter, pasta og æg..

– Vi tror ikke på, at vi kan lave en central indkøbsordning for fødevarer, som kan hamle op med den hårde konkurrence og de slagtilbud, man ser hver uge i for eksempel Netto. Og vi vil ikke kunne undgå at finde eksempler på for eksempel en peberfrugt til 19,95, siger Claus Juhl..

I stedet er ansvaret nu lagt over på institutionerne, der ifølge Økonomiforvaltningens oplæg fremover helt selv skal stå for indkøb af mad til kommunens børn.

– Institutionerne må selv om, hvor de køber det. Men det kan også være, at deres forvaltning – Børne- og Ungeforvaltningen – vælger at lave nogle rammeaftaler, men det vil så ikke gælde for hele kommunen, siger Claus Juhl.

Forslaget om at droppe indkøbsordningen for madvarer bliver behandlet på rådhuset tirsdag.

Overborgmester Frank Jensen (S) er den øverst politiske ansvarlige for indkøbsordningen og de voldsomme fejl den har haft. Alligevel ønsker han ikke at udtale om sagen.

Han har tidligere meldt ud, at han bakker op om forvaltningens indstilling om mere frihed til institutionerne, når det handler om fødevarer.

Fakta:

Succes i indkøbsordningen
En del ting er også billigere i den kommunale indkøbsordning, så længe det ikke handler om fødevarer.

– Priserne i de fælles obligatoriske aftaler ligger i langt de fleste tilfælde under den pris, de samme varer koster i dagligvarebutikkerne eller på nettet. Det drejer sig om 109 ud af 123 varer.

– Det er for eksempel til Kommunens favør at købe kontorartikler, kontormøbler og barnevogne gennem indkøbsordningen, fremgår det af priskontrollen.

Kilde: Priskontrol af varepriser, Notat fra Københavns Kommune.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.