Kommunalvalg: Rekordmange danskere vil stemme, når der om en måneds tid er valg til kommunerne. Det viser ny meningsmåling.
Ni ud af ti danskere vil stemme, når der er kommunalvalg i november. Det viser en ny meningsmåling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.
Flere end 90 procent af danskerne vil ifølge meningsmålingen stemme til valget – hvilket vil være den højeste valgdeltagelse til et kommunalvalg, siden valgene blev indført i deres nuværende form i 1909.
Normalt deltager godt 70 procent af befolkningen, når der er kommunalvalg – så meningsmålingen viser en overraskende høj deltagelse, siger Jørgen Elklit, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.
– Mange havde forventet, at valgdeltagelsen ville falde, når kommunerne blev større. Men jeg tror, at det er et udtryk for, at der er en meget høj interesse for valget denne gang, siger han.
Han peger på, at det er det første valg, efter storkommunerne er blevet dannet.
– De nye kommuner har udfordret mange politikere på godt og ondt. Og det tror jeg, har været med til at få mange vælgere til at ønske at blive hørt, forklarer han.
Han peger også på, at landspolitikken kan spille en rolle i den høje valgdeltagelse.
– Mange vil bruge det som en slags midtvejsvalg, hvor de kan bedømme landspolitikernes præstationer. Det er måske lidt uretfærdigt overfor de kommunalpolitikere, der kan blive ramt af det – men for andre kan det være en fordel – for eksempel for SF, siger han.
Han tvivler dog på, at alle 90 procent af de danskere, der siger de vil stemme til valget, rent faktisk også vil gøre det.
– Det er ikke socialt acceptabelt i Danmark, at sige, at man ikke vil stemme til et valg. Derfor er tallet måske lidt højt. Men det er dog uden for usikkerhederne, at rigtig mange vil deltage i valget, slutter Jørgen Elklitt.
524 repræsentativt udvalgte danskere deltog i meningsmålingen, der er gennemført af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq.