Køge: Landsretten behandler nu principiel sag om arbejdsgivers pligt til at støtte handicappede medarbejdere. Dommen får afgørende betydning for alle handicappedes muligheder på arbejdsmarkedet, lyder det fra HK/Kommunal og Danske Handicaporganisationer.
Er det i orden at fyre en medarbejder med et hørehandicap uden at gøre tilstrækkeligt for at hjælpe den ansatte til at kunne varetage sine opgaver? Det er omdrejningspunktet for en sag, HK/Kommunal på vegne af en 28-årig kvinde har rejst mod Køge Kommune. Sagen er principiel og kører ved Østre Landsret i øjeblikket.
HK/Kommunal mener ikke, Køge Kommune har levet op til sin tilpasningsforpligtelse overfor den unge kvinde, der er blevet afskediget.
Den unge kvinde har været ansat i Køge Kommune i 2 år. I løbet af denne periode blev hendes hørehandicap forværret, og det fik, ifølge HK, til sidst kommunen til at fyre hende.
I den 28-årige kvindes fagforening, HK/Kommunal, er formand Bodil Otto ikke i tvivl om, at Køge Kommune med fyringen har diskrimineret på groveste vis.
– Vi taler her om et dygtigt, loyalt og pligtopfyldende ungt menneske, der hidtil har passet sit arbejde upåklageligt. Kommunen har ifølge forskelsbehandlingsloven en klar pligt til at tilpasse arbejdsvilkårene til den enkelte medarbejders situation. Det er mildest talt ikke sket i dette tilfælde, fastslår Bodil Otto.
Formanden ser en kedelig tendens til, at nedskæringerne i de økonomisk pressede kommuner betyder flere urimelige afskedigelser.
– Jeg ser med sindsro frem til domstolens principielle afgørelse, der forhåbentlig betyder, at både handicappede, ældre og forskellige slags minoriteter også fremover har mulighed for at kunne bidrage på det danske arbejdsmarked, siger Bodil Otto.
Formand i Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, mener, at et forkert udfald af sagen vil bombe de handicappedes rettigheder tilbage.
– Hvis Østre Landsret ikke fortolker det her rigtigt, så er de handicappede på herrens mark. Konsekvensen vil være, at de mennesker, der har de mindst synlige handicap, kan smides ud på gaden. Det er fuldstændig som at få lov til at fyre gravide igen, siger Stig Langvad.
Der er ikke tidligere truffet afgørelser om tilpasningsforpligtelsen, hvorfor der ikke er en retspraksis. Det betyder at sagen er principiel.
Dommen forventes afsagt den 29. juni.