København: Københavns Kommune kunne have sat en stopper for dyre mælkeleverancer allerede i november.
I to år er pengene fosset ud af de københavnske børnehavers i forvejen slunkne pengekasser, fordi kommunen har tvunget dem til at købe mælk og agurker til overpriser.
Men Københavns Kommune kunne have stoppet den økonomiske åreladning allerede i november sidste år. Dengang slog en institutionsleder alarm til Koncernservice, der forhandler kommunens indkøbsaftaler på plads.
I en mail, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i, spørger Karen Hedelund, der er leder i institutionen Stjerneskuddet, hvordan hun skal få budgettet til at holde, når hun skal betale 11 kroner for en liter mælk, som hun kan købe for 6,95 kroner i Netto..
Koncernservice erkender problemet i svaret.
– Jeg er bange for, at du har fuldkommen ret. Priserne er horrible, og jeg kan ikke gøre noget ved det, svarede en embedsmand i Koncernservice i november.
Men der kunne godt gøres noget ved det. Onsdag i sidste uge gjorde Nyhedsbureauet Newspaq Koncernservice opmærksomhed på de horrible priser, og torsdag blev den dyre leverandør fyret.
– Det er en skandale, der er helt ude af proportioner. Det er jo nærmest svindel, at man mod bedre vidende tømmer institutioners få midler, selv om man ved, at der er tale om overpriser i en uhørt grad, siger næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS), Jan Hoby, til Newspaq og understreger, at kommunen kunne stoppet overforbruget langt tidligere
– I seks år har daginstitutionsledere og fagforeninger råbt op om, at det har været et problem. Der er ikke noget nyt i det her, siger Jan Hoby.
Københavns Forældre Organisation (KFO) ærgrer sig kraftigt over, at kommunen ikke er skredet ind overfor overpriserne tidligere.
– Det er jo penge, der går fra børnene, så det er vi da rigtig kede af. Og det er også derfor, vi har bragt det op adskillige gange, siger presseansvarlig i KFO, Nina Reffstrup, til Newspaq.
Hun er sikker på, at det havde gjort en forskel for børnene, hvis kommunen havde handlet på henvendelserne fra Karen Hedelund, LFS eller KFO selv.
– Børnenes hverdag er så presset i forvejen. Daginstitutionerne har været ramt af besparelser i mange år, og området er efterhånden så udsultet. Vi har ikke råd til at smide kroner væk, som kunne gå til børnene og bruge dem til dyr mælk i stedet, siger Nina Reffstrup.
Københavns Kommune indrømmer, at den skulle have reageret på mailen fra den bekymrede leder i Stjerneskuddet.
– Hvis vi har fået de informationer i november, så skulle vi også have reageret på dem, siger administrerende direktør i kommunens økonomiforvaltning, Claus Juhl, til Newspaq.
Nu skal det undersøges, hvorfor Koncernservice ikke reagerede.
– Vi sætter nu en undersøgelse i gang af vores indkøbspolitik. Og den undersøgelse vil også omfatte, hvordan vores informationsudveksling er med institutionerne, og om meldingerne fra institutionerne bliver taget alvorligt og bragt videre i systemet, siger Claus Juhl.