København vil smide flere penge efter million-fiasko

Storstilet million-dyrt cykelfinder-flop bliver måske forlænget. Foto: Paul Burani (CC BY-SA 2.0).

København: Københavns Kommune vil fortsætte dyr ordning til at finde stjålne cykler. 1,8 millioner kroner per cykel. Flere partier vil lukke den ned.

1,6 millioner skattekroner til at finde én stjålen cykel. Det er en succes.

Det mener Københavns Kommune, hvor forvaltningen anbefaler, at fortsætte ordningen, der har brugt 3,2 millioner kroner på at finde to stjålne cykler. Det betyder, at der skal spyttes en halv million kroner ekstra i projektet. Liberal Alliance vil lukke det ned, og gruppeformand Lars Berg Dueholm kalder det løsagtig omgang med skattekronerne.

– Projektet er en skandale, og det er helt urimeligt, at vi tager skattekroner fra kommunens kerneopgaver og lægger dem i mærkværdige prestigeprojekter, siger Lars Berg Dueholm.

Københavns teknik- og miljøborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), ser heller ikke venligt på projektet.

– Jeg synes, det er et vanvittigt projekt, som ikke har virket, siger Bo Asmus Kjeldgaard.

Pilotprojektet mod cykeltyverier gik ud på at installere chips i københavnske cykler. Meningen var, at parkeringsvagterne derefter kunne scanne byens cykler og forene stjålne cykler med deres ejermænd

Nu dropper kommunen så chips og vil i stedet bruge klistermærker med en stregkode til at finde stjålne cykler. Stregkoderne kan scannes med en smartphone, som fortæller kommunen, hvor cyklen befinder sig.

Men det er at smide gode penge efter dårlige, mener det socialdemokratiske medlem af Borgerrepræsentationen Lars Weiss.

– Det virker som et uheldigt forsøg på at forlænge et projekt, som har vist sig at være en dundrende fiasko, fortæller han.

Han vil sammen med Liberal Alliance arbejde for, at projektet lukkes ned så hurtigt som muligt.

– Jeg tror ikke på, at københavnerne vil gå rundt og fotografere cykler. De har bedre ting at tage sig til. Tænk på, hvad de millioner kunne have gjort for en kommunal kerneopgave som vinterens elendige snerydning i København, siger Lars Berg Dueholm.

Bo Asmus Kjeldgaard mener, at det nye projekt er magen til det gamle, og han forventer at forslaget vil blive nedstemt.

– Spørgsmålet er, om det er kommunens opgave at gå ind og forhindre cykeltyverier. Vi kan lave præventive indsatser, men vi skal ikke gå ind og lave ‚cykelfindersystemer‛, når vi ikke er overbeviste om, at de virker, siger han.

Der stjæles tæt på 18.000 cykler hvert år i hovedstaden, og kommunen erkender, at projektet ikke vil mindske antallet af organiserede cykeltyverier. Stregkoderne kan nemlig let pilles af cyklerne.

– Projektet er tilsyneladende kun beregnet til at ramme de cykeltyve, der stjæler en cykel for at komme hjem fra en bytur. Men for det første er det den organiserede kriminalitet, der er det største problem. Og for det andet vil denne kommunale; du-stjæler-og-vi-bringer-cyklen-tilbage-til-dens-ejermand jo nærmest være ild til bålet i forhold til at retfærdiggøre, at man „bare låner‟ en cykel, forklarer Lars Berg Dueholm.

Politikerne tager stilling til projektet på mandag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.