Julen er et mareridt for skilsmissebørn

Hele landet: Skilsmissefamilier planlægger julen i november, så alle får ‘deres del’. Men børnene får stress af at holde flere juleaftener, mener flere.

Udmattet, ked af det og ondt i maven.

Julen tager så hårdt på mange skilsmissebørn, at de får stresssymptomer, siger flere eksperter, som Nyhedsbureauet Newspaq har talt med. Man skulle ellers tro, at børnene var glade for de mange ekstra julegaver, men de ekstra juleaftner slider hårdt på de små.

– Børnene kan holde op til tre-fire juleaftener, fordi både forældre og bedsteforældrene er skilt, og der er en masse halv- og helsøskende. Det er benhårdt, og børnene slapper aldrig af i deres juleferie. De skal stadses op og have det pæne tøj på og være taknemmelige for alle gaverne, siger Bente Boserup, rådgivningschef fra Børns Vilkår, til Newspaq.

Især forældrenes forventninger til en perfekt jul kan gøre børnene søvnløse, fortæller psykolog Lene Dam Pedersen.

– Julen er hyggelig, men der er samtidig et enormt forventningspres, et omfattende gaveræs og store madorgier, så børnene bliver overstimulerede i juledagene. Det gør dem stressede, siger psykolog Lene Dam Pedersen til Newspaq.

Julen kan forvandles til et mareridt i en sådan grad, at nogle børn ser frem til januar, fortæller Bente Boserup.

– Nogle børn kan blive så pressede i julen, at de bliver lettede over at skulle i skole, fordi det så bliver hverdag igen, siger hun.

Bente Boserup, Børns Vilkår og psykolog Lene Dam Pedersen mener samstemmende, at de voksne skal arbejde hårdt for en rolig jul for børnene. Tænk på børnenes behov, skru ned for forventningspresset og tal sammen om gaver og aktiviteter, så det ikke bliver en konkurrence mellem forældrene, lyder nogle af rådene.

Samtidig mener Bente Boserup, at skilsmissebørn bør nøjes med at komme til én juleaften.

– Hvis barnet inden skilsmissen altid har holdt jul hos farmor, så må mor måske give afkald på juleaften. Men så kan hun skabe nogle andre traditioner med barnet i juledagene, mener Bente Boserup.

Der er aldrig forsket i, hvordan børn oplever at pendle mellem familien i højtider, og derfor skal man passe på med at male fanden på væggen, mener Ida W. Winther, der forsker i hjem og moderne familieskab ved Danmarks Pædagogiske Universitet.

For samtidig med at julen kan være stressende, kan der også være fordele ved at fejre hjerternes fest flere gange.

– Et tænkt eksempel er, at et barn er hos sin mor juleaften, og det er lidt kedeligt, fordi det bare er ‘mor og mig’. Anderledes er det måske næste dag, hvor barnet skal holde jul sammen med far og tre papsøskende, hvor der sker lidt mere. Der er relationer og betydninger på mange niveauer, som udvikles og plejes i sådanne livsvilkår, som barnet mindst af alle har valgt, siger Ida W. Winther.

*
Læs også: Sådan får dit skilsmissebarn en god jul

One thought on “Julen er et mareridt for skilsmissebørn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.