Hele landet: Private jobfirmaer sender i langt højere grad ledige ud i virksomhedspraktik end kommunerne. Socialdemokraterne vil have strammere kontrol.
Arbejdsløse på dagpenge havner oftere i korte aktiveringstilbud private jobfirmaer frem for i de kommunale jobcentre.
Det dokumenterer tal fra databan Jobindsats.dk, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har udredet for Nyhedsbureauet Newspaq.
I 22 procent af tilfældene vælger jobfirmaerne at sende ledige dagpengemodtagere ud i fire ugers virksomhedspraktik, hvorefter de kommer tilbage i arbejdsløshedskøen, frem for at bruge andre redskaber som job med løntilskud eller opkvalificering.
Hos de kommunale jobcentre er tilbøjeligheden til at sende de ledige ud i praktik “kun” 12 procent.
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er ikke i tvivl om, hvorfor de private jobfirmaer er så vilde med praktikken.
– De andre aktører bliver pålagt alle omkostninger i forbindelse med aktivering. Derfor vælger de næsten aldrig uddannelse, men i stedet det nemmeste, hurtigste og billigste. Og det er at sende folk i virksomhedspraktik. Det koster stort set ikke noget. Men omvendt er det heller ikke altid forbundet med kvalitet, siger han til Newspaq.
Virksomhedspraktik er ikke det mest effektive aktiveringsredskab, når man ser på, hvor mange, der er i job tre måneder efter deres forløb er afsluttet.
Her er 29 procent i job efter afsluttet ansættelse med løntilskud, 23 procent efter virksomhedspraktik og 20,7 procent efter opkvalificering.
Hos de private jobfirmaers organisation Jobrådgivernes Brancheforening tager formand Jørgen Borre Larsen ikke kritikken til sig. Han er uenig i, at praktikken bliver brugt for meget i forhold til, hvor effektiv den er.
– Man ved, at jo mere virksomhedsrettet aktiveringen er, jo større sandsynlighed er der for, at borgeren kommer i job. Derfor er det også politisk bestemt, at vi helst skal bruge de mest virksomhedsrettede redskaber. Praktikken er især god til at få afprøvet borgeres lyst til at komme ind i andre brancher. Og arbejdsgiveren har den fordel at kunne vurdere borgeren ganske gratis, siger han til Newspaq.
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) kan som udgangspunkt ikke se noget problem i, at de private jobfirmaer bruger praktik i så høj grad. Men det må ikke udvikle sig til kassetænkning i jobfirmaerne.
– Ja kan kun se, at praktikken er rigtig god over for en række borgere, fordi de får kontakt til arbejdsmarkedet. Men hver eneste gang, man sidder over for en borger, så skal man selvfølgelig altid tage udgangspunkt i den enkelte person, siger hun til Newspaq.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen mener, at de offentlige myndigheder er for blåøjede. De private jobfirmaer har da en klar økonomisk interesse i at skæve mest til de billigste redskaber, mener han.
– Det er jo økonomien, der driver de her aktører. Og hvis de tjener penge på at sende ledige i praktik frem for måske at lave fornuftig efteruddannelse, så vil en stor del af dem gøre det. Og det er da klart skævvridende, siger han.
Kommunerne burde gøre mere for at kigge de andre aktører i kortene, fordi det er kommunerne, der udbyder opgaverne til de private jobfirmaer, mener Torben Hansen.
– Kommunerne skal gå hårdere til aktørerne. Og så synes jeg også, der skal laves en autorisation, så vi sikrer, at de bruger en bred vifte af aktiveringsredskaber og ikke kun dem, der billigst lige her og nu, siger Torben Hansen.