København: Mens det bugner med halalslagtet mad på landets skoler, får ældre på plejehjem, ikke tilbudt halalmåltider.
I Københavns Kommune kan ældre jøder få serveret koshermad. Helt anderledes ser det ud for de ældre muslimer. I landets kommuner kan de ældre på plejehjem og i hjemmeplejen kun fravælge svinekød og sætte kryds ved kylling, vegetar og fisk. Men man kan ikke krydse af i ‚halal‛.
Det bliver bekræftet af en rundringning til de store produktionskøkkener, der leverer til kommunernes plejehjem og hjemmeplejer. Der er ingen, som officielt tilbyder retter med halalkød.
– Det er slet ikke muligt at bestille halalmad hos os, og kommunerne efterspørger det ikke, lyder det fra Det Danske Køkken, som leverer mad til 6000 ældre fordelt på 30 kommuner i hele landet.
Århus Kommunes to andre hovedleverandører kan heller ikke tilbyde halalkød.
Hos Centralkøkkenet i de Gamles By i København bugner det med halalkød. Det er bare forbeholdt skoleeleverne, da al mad skal være halalslagtet. Til gengæld laver Centralkøkkenet ikke et eneste halalmåltid til omsorgsplejen, oplyser de.
I Københavns Kommune har man ingen planer om at tilbyde det stigende antal ældre indvandrere retter med halalslagtet kød.
Det viser en vejledning om ældreplejen og folk med anden etnisk baggrund, der er under udarbejdelse. Her står der helt konkret, at „Der tages ikke specifikke, kulturelle hensyn‟, og „Det er ikke religiøse regler, der definerer serviceudbuddet,‟ og „Der tilbydes ikke kød, slagtet efter metoden‟.
– Sådan som det er nu, er der ikke truffet beslutning om, at kød skal være halalslagtet, siger Ældrechef i Københavns Kommune, Margrethe Kusk.
Dog afviser hun, at det er et problem på ældreområdet.
– Jeg tror, at der er en generel illusion om, at vi indfrier alle de individuelle ønsker, folk har. Der er ikke truffet nogen politisk beslutning om, at vi særligt vil begynde at indfri religionsønsker. Jeg synes, vi havde en anden situation, hvis vi intet havde på hylden. Men kylling i Danmark er halalslagtet, og vi tilbyder også en vegetarret, siger Margrethe Kusk.
Det er ikke godt nok, mener Ældre Sagen.
– Det undrer mig. I Københavns Kommune serverer man koshermad til jøderne. Hvis de ældre muslimer lever efter deres særlige kostregler, skal man kunne tilbyde dem halalkød, siger Ældre Sagens udviklingskonsulent med speciale på flygtninge- indvandrerområdet, Lis Hjorth.
Hun peger på, at lande som Holand og Sverige har specielle, muslimske produktionskøkkener, der leverer mad til de ældre muslimer i hjemmeplejen og på plejehjem efter alle hahal-kunstens regler.
– Der skal være variation i maden, og at få fisk og kylling til hvert måltid bliver hurtigt en ensidig kost. Muslimske ældre skal på lige fod med alle andre kunne vælge andet kød, siger hun.
Det er integrationsordføreren i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, ikke enig i.
– Vi er modstandere af halalkød. Bor man i Danmark, må man simpelthen affinde sig med den kost, vi tilbyder. Halal betragter vi som dyremishandling, og det kan vi ikke være med til, siger Peter Skaarup.