En ny undersøgelse viser, at 20 procent af de danske boligejere ikke har sat en røgalarm op i deres bolig.
Røgalarmer redder liv. Det er bredt anerkendt, men alligevel er der stadig mange, der ikke har en røgalarm i deres bolig. I Danmark svarer hele 20 procent af de danske boligejere, at de ikke har en brandalarm i deres bolig. Det viser en undersøgelse, som Marketminds har foretaget for Falck.
Når en brand betyder, at et menneske mister livet, sker det i de fleste tilfælde i en bolig, der ikke har en røgalarm. Problemet kan sagtens kommes til livs, mener Bendt Trustrup, der er brandchef hos Falck.
-I mange tilfælde kunne en røgalarm sagtens have betydet, at mennesker kunne have reddet deres eget liv. Derfor vil jeg helt klart opfordre til, at man får alarmer sat op, siger Bendt Trustrup.
I december 2013 offentliggjorde Beredskabsstyrelsen, at 600.000 danske hjem ikke havde en røgalarm.
Røgen er farligere end ilden
Når der opstår brand, er det ikke kun ilden i sig selv, der kan være farlig. En bolig kan fyldes med røg på få minutter. Selv hvis det ”bare” er et måltid, der har fået lidt for lang tid i ovnen, eller juledekorationen, der skulle have haft nye lys.
– I virkeligheden er røgen egentlig noget af det farligste ved brand. Vi har oplevet tilfælde, hvor brande er opstået om natten, mens borgeren har sovet og ikke er vågnet på grund af røgforgiftning, fortæller Bendt Trustrup.
I december skal man være særligt opmærksom på de mange levende lys, der er en af de største årsager til brand i juletiden. På Falck.dk kan du læse om, hvad du kan gøre for at sikre dit hjem.
For tiden undersøger Falck danskernes chancevillighed. Se mere på tagerduchancer.dk.
FAKTA: Sådan skal røgalarmen placeres
– Røgalarmer skal placeres højt. Gerne på loftet, men med god afstand til vægge
– Der skal sættes røgalarmer på hver etage
– Røgalarmerne skal kunne høres fra alle soverum
– Røgalarmen skal IKKE placeres i badeværelset, køkkenet eller i nærheden af åben ild