Hele landet: Sygehusene mangler penge til at bruge medicinstuderende som vikarer. Derfor får de studerende ikke de nødvendige sociale kompetencer.
På universitetet lærer medicinstuderende alt om neurologiske sygdomme, maligne melanomer og dysreguleret diabetes. Til gengæld halter de bagefter, når det kommer til omsorg og empati.
Det mener både fagfolk og de studerende selv.
De bløde kompetencer er nemlig noget, medicinstuderende siden 1960’erne har tilegnet sig, når de via Foreningen for Danske Lægestuderende (Fadl) arbejder som vikarer på landets hospitalsafdelinger.
Men Regionerne og dermed sygehusene er økonomisk pressede, og derfor vælger mange hospitaler lige nu at begrænse brugen af eksterne vikarer, og det går ud over de lægestuderende. Der er stort set ingen såkaldte Fadl-vagter at få.
Odense Universitetshospital er et af de steder, hvor det stramme budget begrænser brugen af fremtidige læger.
– Generelt er den økonomiske situation anstrengt, så vi gør alt for at klare de daglige funktioner med de folk, der er ansat i forvejen. Derfor prøver vi i stigende grad at begrænse brugen af medarbejdere udefra, siger Uffe Møhring, der er souschef i hospitalets HR-afdeling.
De samme røster lyder fra både Århus Sygehus og fra Rigshospitalet.
Den prioritering ærgrer Dea Larsen, der er formand for Fadl’s uddannelsesudvalg.
– Det er ufattelig ærgerligt, for vi lærer noget på Fadl-vagterne, vi ikke lærer i skolen. Vi sidder hos psykiatriske, intensive og terminale patienter. Vi lærer noget om omsorg og etik, siger hun.
Den opfattelse deler Charlotte Ringsted, der er centerleder på Center for Klinisk Uddannelse, der er en del af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
– Fadl-vagter er et studiejob og ikke en del af uddannelsen. Men når det så er sagt, er der ingen tvivl om, at det giver dem en klinisk erfaring, som har meget stor betydning for udviklingen af deres kompetencer som læge.
Hun opfordrer derfor hospitalerne til så vidt som muligt at benytte sig af studerende, når de skal bruge vikarer.
– De studerende sidder med en patient i mange timer og får på den måde en indsigt i, hvordan man plejer en patient og kommunikerer med en patient, siger hun.
Hun peger også på, at det er på Fadl-vagterne, at de studerende lærer at tage ansvar og ikke kan gemme sig bag deres kammerater.
Hos Danske Regioner afviser kontorchef Janet Samuel, at det er hospitalernes ansvar at bruge lægestuderende som sygeplejerskevikarer.
– De lægestuderende bruges ikke af uddannelseshensyn, men på grund af deres arbejdskraft. Og der er de på linje med alle andre underlagt, udbud og efterspørgsel, siger hun.