Hele landet: Danskerne er selv skyld i, at supermarkeder sælger hakket kød fuldt af bakterier og rester af svinekød, lyder det fra madkultur-revser.
Lad være at klynke, og køb noget ordentligt kød. Sådan lyder Michelin-kok Bo Jakobsens besked til danskerne ovenpå den seneste tids kødskandaler, hvor supermarkederne SuperBest og Magasins Mad & Vin er blevet afsløret i at sælge hakket lammekød med rester af svinekød i.
Afsløringen skete i aftes i DR’s forbrugermagasin ‘Kontant’, der for nyligt også afslørede omfattende svindel med hakket oksekød i SuperBest, hvor slagtere systematisk har forfalsket datoerne, så gammelt kød sælges som nyt.
Bo Jakobsen mener, tiden er inde til at danskerne ser sig selv i spejlet og erkender, at vi er et discountfolk som får, hvad vi gider betale for.
-Det er da en skidt måde at behandle kunderne på. MEN … det er kunderne selv, der beder om at blive behandlet på den måde. Når man bruger nul kroner på fødevarer, så får man jo det værste slam, siger Bo Jakobsen, der ejer Restaurationen i København, til Nyhedsbureauet Newspaq.
Tal fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet viser, at danskerne bruger færre og færre penge på mad i forhold til for 30 år siden.
Og det på trods af, at det set i forhold til indkomsten er blevet billigere at fylde indkøbsvognen.
-Danskerne vil gerne køre i store biler og bo i fede boliger. Vores penge sidder i varige synlige forbrugsgoder, ting som naboerne kan se. Så er der ikke noget tilbage til mad. Og så piber folk over kvaliteten. Årh hold dog kæft. Lad dog være med at klynke. Det er da ynkeligt at høre på, siger Bo Jakobsen.
Han har tidligere optrådt i DR-magasinet ‘Kontant’, når supermarkederne er blevet afsløret i at sjuske med fødevarerne og har set nok til ikke at ville sætte sine ben foran en dansk køledisk.
-Det folk spiser herhjemme, det vil jeg ikke røre med en glødende ildtang. Og det jeg spiser, det kan de ikke købe, siger Bo Jakobsen.
Men hvis han selv var tvunget til at skulle købe hakket kød, så er der én eneste tommelfingerregel;
– Jeg ville gå til slagteren og bede om at få kødet hakket, mens jeg ser på det. Kød har en overflade fyldt med bakterier. Når du hakker det, så forøger du den overflade tusindfold. Det gør at forrådnelsesprocessen bliver speedet sindssygt op. Så hvis det ligger hakket, så arbejder bakterierne rigtig hurtigt og fordobler sig selv hver tyvende minut. Så kan du selv regne den ud på 24 timer, siger han.