Hele landet: Lønmodtagernes Garantifond måtte sidste år punge ud med rekordmange udbetalinger efter konkurser, og derfor hæves bidraget med 693 procent.
Pu ha, godt vi har Lønmodtagernes Garantifond.
Sådan har rekordmange danskere tænkt i 2009.
Danske virksomheder bukkede nemlig i stort tal under for den økonomiske krise sidste år, og de ansatte måtte ty til garantifondens kasse for at få udbetalt løn og feriepenge.
Lønmodtagernes Garantifond udbetalte sidste år 1.071 millioner kroner til 31.000 ansatte, hvis virksomhed er gået konkurs.
Det er en stigning på 75 procent i forhold til 2008, hvor fonden udbetalte 570 millioner kroner til 18.700 ansatte. Det viser foreløbige tal, som Newspaq har fået indsigt i.
– Den voldsomme stigning skyldes, at der har været rigtig mange konkurser. Og det betyder, at vi har skullet hjælpe mange lønmodtagere med at få deres løn udbetalt, siger kundechef i Lønmodtagernes Garantifond, Mogens Højland, til Newspaq.
Han regner med, at fonden også i år kommer til at udbetale over én milliard kroner, og derfor hæves arbejdsgiverens bidrag per medarbejder fra 100 kroner i 2009 til 693 kroner i år.
– Det er en stigning på 693 procent. Men det er nødvendigt, for kassen er tom ved udgangen af 2009. Men jeg kan love alle, at bidraget sænkes lige så snart, vi kan komme til det, for vi forsøger ikke at samle til bunke, siger Mogens Højland.
Han oplyser, at fonden har måtte ansætte 15 ekstra medarbejdere i 2009 for at klare arbejdspresset. Alligevel skal konkursramte ansatte væbne sig med tålmodighed.
Sagsbehandlingstiden er nemlig steget.
– Det tager seks til otte uger, før vi udbetaler de første lønpenge. Til gengæld kan fagforeningerne låne deres medlemmer penge, så her er der en stor fordel i at være medlem af en fagforening, siger Morgens Højland.
Lønmodtagernes garantifond er en solidarisk forsikringsfond, som alle private arbejdsgivere er forpligtet til at betale til.
I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) accepterer man, at bidraget stiger med 700 procent, selvom det for en virksomhed med 100 ansatte betyder en ekstra årlig udgift på knap 60.000 kr.
– Det er da en udgift, der belaster de tilbageværende virksomheder, men det er desværre et udtryk for de dårlige tider. Så man må håbe, at de gode tider snart kommer igen, siger ansættelsesretschef i DA, Flemming Dreesen til Newspaq.
3.044 danske virksomheder gik konkurs i 2009 mod 1.816 i 2008