Fra gulv til tagplader: Bygger hus af hamp

I Nykøbing Falster er byggeriet af Hampens Hus i gang, og det bliver et unikt eksempel på bæredygtigt byggeri.

Huset, der kun er 80 m2 stort, er næsten helt bygget af hamp – fra gulv til tagplader. Projektet er en del af en ny lokal værdikæde og finansieres af Realdania, Boligfonden Kuben og EU. Det skal både bruges til demonstration og forskning for byggebranchen samt integreres i lokale uddannelser. Huset forventes færdigt i sensommeren 2025.

Hampens Hus bruger ti forskellige hampebaserede materialer for at vise afgrødens alsidige potentiale i moderne byggeri. De biobaserede materialer skal også indgå i undervisningen på lokale uddannelsesinstitutioner, hvor eleverne får mulighed for at studere et færdigt biobaseret hus. Formålet er at give alle mulighed for at se et fuldskala eksempel på en bygning, hvis materialer i fremtiden kan dyrkes lokalt.

Guldborgsund Kommune er bygherre for projektet, der er en del af det EU-finansierede Interreg-projekt Building Based on Bio Based. Huset opføres ved Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland-Falster (CELF) i Nykøbing Falster. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) vil monitorere husets indeklima for at undersøge materialernes fugttransport og sundhedsmæssige fordele.

Byggematerialer af hamp er endnu ikke udbredt i Danmark, men lovgivningen forventes at gøre traditionelle, energitunge materialer mindre attraktive i fremtiden. Derfor er Hampens Hus et vigtigt skridt mod at udvikle og teste nye løsninger. Projektet skal også bidrage til at skabe nye værdikæder, der kan levere lokalt produceret hamp til fremtidige byggeprojekter.

Arkitektfirmaet nikolova/aarsø, der har specialiseret sig i biobaseret byggeri, har tegnet huset. Selvom materialerne i første omgang importeres fra udlandet, håber de på, at projektet kan inspirere til dansk produktion af hampebyggematerialer.

Entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen står for selve byggeriet og ser projektet som en unik mulighed for at eksperimentere med bæredygtige materialer. Undervejs vil der være mulighed for at besøge byggepladsen og se, hvordan hampen bearbejdes.

Hampens Hus er ikke bare et eksperiment, men en investering i fremtidens byggeri. Med støtte fra både fonde, EU og lokale aktører skal det vise, at biobaserede materialer kan blive en realitet i dansk byggeri. Projektet forventes at inspirere både håndværkere, arkitekter og bygherrer til at tage de grønne løsninger i brug.

Når huset står færdigt, vil det ikke kun være en vidensbank for branchen, men også et konkret eksempel på, hvordan landbrug og byggeri kan gå hånd i hånd for en mere bæredygtig fremtid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.