Helsingør: SKAT og kontrolmedarbejdere fra seks lokale kommuner var i torsdags på fælles kontrol i Helsingør centrum.
Kontrollen gik efter ansatte, som ikke havde orden i deres ansættelsesforhold.
– Kommunerne har siden den 1. juli 2011 kunnet gå på kontrol i andre kommuner, og det er det, som vi i fællesskab har gjort. Det viste sig heldigvis, at hovedparten af de 27 forretninger, som vi besøgte, havde orden i tingene. Men vi besøgte også steder, hvor der var problemer med ansatte, som modtog offentlige ydelser, F.eks. en førtidspensionist, som arbejdede på et lokalt bordel, forklarer fuldmægtig Henrik Andersen, som er tovholder i SKAT Nordsjælland.
Kontrolaktionen i Helsingør var planlagt i et tæt samarbejde mellem SKAT Nordsjælland og kontrolmedarbejdere fra Fredensborg, Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød kommuner. Formålet var at bekæmpe socialt bedrageri. Det var aftalt at kontrollen skulle omfatte en bred vifte af brancher.
Trange forhold for frisører i Helsingør
SKAT var også på besøg hos en frisør, hvor det ikke så ud, som om der var kunder. Da SKATs medarbejdere præsenterede sig, var der en person, der strøg ud af døren og en mand fik lagt et frisørslag over sig af indehaveren. Han sad imidlertid med en frisørsaks i hånden og da kontrollen var slut, forlod “kunden” salonen uden at være blevet klippet.
En anden frisør fik hjælp med at klare juletravlheden af sin voksne søn samt sin ekskone, der er på sygedagpenge.
Ensomme kontanthjælpsmodtagere
– Ved denne kontrolaktion mødte vi også flere kontanthjælpsmodtagere, som meddelte, at de var i ulønnet virksomhedspraktik. De var dog overladt til sig selv i virksomhederne og vidste ikke, hvor ejerne befandt sig, eller hvornår de ville komme i virksomheden, fortæller Henrik Andersen.
Kontrolaktioner giver resultater i hele landet
De fleste kommuner har øget indsatsen mod socialt bedrageri de seneste år, og SKAT har også afsat ressourcer til at samarbejde omkring projektet i 2011 og 2012 – primært med kontrol af personer, der har fået ydelser fra kommunerne som f.eks. sygedagpenge, kontanthjælp eller er på flexjob, men som alligevel arbejder. Og det giver resultater i hele landet.
– Hvis butikkerne har medarbejdere, der modtager sociale ydelser, eller hvis der ikke er styr på registrering af indtægterne, må vi formode, at butiksejerne og deres ansatte har brug for vejledning og flere besøg. SKAT vil derfor også fortsætte med at yde vejledning og kontrollere forholdene fremover, fortæller Henrik Andersen.