Hele landet: Tusindvis af danske børn tager i sommerferien på feriekoloni. Mange af dem fordi deres forældre ikke har råd til en ferie.
Mens tusindvis af børnefamilier de kommende måneder pakker kufferten og drager syd på mod varme himmelstrøg for at holde ferie, så må massevis af andre børn nøjes med at hinke hjemme på fortovet eller tage en tur i skoven.
Simpelthen fordi deres forældre ikke har råd til at betale en ferie.
Antallet af ferieløse familier er stigende, mærker man hos Red Barnet, hvor man i år har 50 procent flere ansøgere til organisationens syv sommerlejre i forhold til sidste år.
Det fortæller programkoordinator Marianne Christensen til Nyhedsbureauet Newspaq.
– Vi oplever, at mange fortsat søger, selvom ansøgningsfristen for længst er overskredet. Derfor har vi også rigtig mange på venteliste. Det er især lejrene for enlige forældre og deres børn, som der er efterspørgsel på, siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.
Og for de mange familier, der ikke har råd til selv at betale for en storby- eller charterferie, er sommerlejrene med til at sikre børnene et tilhørsforhold.
– De oplever noget positivt sammen med andre, der er i den samme økonomiske situation. Og når de vender tilbage i skolen efter sommerferien, kan de fortælle, at de rent faktisk har oplevet nogle ting. Det, at de har oplevet noget, som beriger dem på en eller anden måde og kan fortælle det videre, betyder meget for børnene, siger Marianne Christensen til Nyhedsbureauet Newspaq.
Hos Red Barnet har man både lejre for småbørn, kun for piger, kun for drenge og lejre for hele familien. Lejrene bliver finansieret af Feriefonden, Socialministeriet og private fonde. Denne sommer bliver 40 familier sendt af sted på betalt ferie, mens mere end 30 familier fortsat står på venteliste.
Også hos Københavns Lærerforenings Kolonier, som arrangerer sommerlejre for skolebørn i hovedstaden, mærker man stor interesse fra kommunens børn for at komme af sted på sommerlejr.
Men det er ikke kun bondegårdsture, der trækker børnene. Flere af dem trænger nemlig til et frikvarter hjemmefra, fortæller forretningsfører Lars Fabricious.
– Det spiller en rolle, man er ude i et fællesskab med andre børn. Der er nogle børn, der har udtrykt, at de også gerne vil have lidt fri fra deres forældre. Mange børnefamilier i dag er små, og det betyder, at det savmær, man kan have med andre børn, ikke er til stede på samme måde under en ferie med sin far og mor, siger han til Newspaq.
I år har man fået tilmeldinger fra knap 4.500 børn, der gerne vil af sted på ferie. Det svarer til cirka 15 procent af Københavns skoleelever.