Hele landet: Endnu engang er helsefolkene bag “Kernesund Familie” i modvind. Denne gang kritiseres deres kosttilskud, som de mener, kan kurere H1N1.
Lider du af influenza A, kan du på få dage helbrede dig selv ved hjælp af en stor dosis C-vitamin og zink. Det hævder i hvert fald folkene bag den omdiskuterede helsebog Kernesund Familie i deres nyhedsbrev.
Men de alternative anbefalinger kan være farlige for dig.
– Rådene kan være direkte sundhedsskadelige, siger Iben Humble Kristensen, udviklingskonsulent ved VIFFOS, nationalt videnscenter for fødevarer og sundhed, til Nyhedsbureauet Newspaq.
Videnscenteret har kigget nærmere på anbefalingerne, som Kernesund-familien har sendt ud med titlen “Sådan behandler vi svineinfluenza”.
Hvis man vil slippe af med H1N1-smitten, der fredag kostede to danskere livet, skal man blandt andet spise ekstra zink og C-vitamin, lyder den alternative anbefaling.
Men det er en dårlig idé, siger Iben Humble Kristensen til Newspaq.
– Jeg vil anbefale folk ikke at følge rådene. Der er ingen videnskabelige beviser for effekten af deres råd i forhold til at behandle influenzaen. Rådene er som taget ud af den blå luft, siger hun.
Hovedpersonerne beskriver her, hvordan de selv slubrer ekstra C-vitamin i sig, når næsen løber og panden er varm:
“Vi tager 500 milligram Nascorbat (fra helsekostbutikken) hvert kvarter, til tarmen reagerer med luft i maven eller diarre”.
Den metode overrasker Iben Humble Kristensen.
– Det kan aldrig være en god idé at spise så meget vitamin, at man får diarre af det. Mange har længe troet, at ekstra høje doser C-vitamin kan have en positiv effekt på forkølelse, men man har ikke kunne påvise det på studier af almindelige mennesker, forklarer hun.
Ifølge Kernesund-medlemmet Ninka Mauritson, der står bag nyhedsbrevet sammen med sin mand Morten, har kosttilskuddene dog haft stor virkning på hendes egne børn.
“Har lige kureret mine unger for svineinfluenza på en dag med stærke kosttilskud og homøopati mod virus. Tårnhøj feber forsvandt på rekordtid,” har hun skrevet på sin Facebook-profil.
Hendes mand mener da heller ikke, at helsefamilien giver sundhedsskadelige råd.
– Nej, det gør vi ikke. Som vi også skriver i nyhedsbrevet, så skal man gå til læge, hvis man er syg, eller hvis ens børn er syge. Det her handler om, at der eksisterer flere forskellige muligheder, og så kan man jo vælge at prøve vores råd, hvis man vil det. Ingen er tvunget til at følge vores råd, og hvis man hellere vil tage penicillin, kan man jo gøre det, siger Morten Mauritson til Newspaq.