23. november 2024

Fald i antallet af konkurser i Hovedstadsområdet.

I november 2011 var der ifølged analyse- og kreditvirksomheden Experian 645 konkurser. Set i forhold til samme måned 2010, er der tale om et fald på ca. 9 pct. Derved bekræfter november-statistikken, at konkursomfanget i 2011 har stabiliseret sig på et lavere niveau end i det negative rekordår 2010. Særligt i Hovedstadsområdet har der været færre konkurser i 2011.

Når der korrigeres for sæsonudsving, er det gennemsnitlige konkursantal faldet fra 540 pr. måned i 2010 til ca. 460 konkurser pr. måned i 2011. Set over en længere historisk årrække, er 460 konkurser om måneden – svarende til mere end 15 konkurser om dagen – dog fortsat et særdeles højt antal.

– Danmark står på randen af et økonomisk ”triple dip”, dvs. tredje tekniske recession på tre år. Det vil sætte yderligere pres på erhvervslivet. Antallet af konkurser vil formentlig begynde at stige en smule igen i løbet af 2012 – og først og fremmest må det forventes, at flere medarbejdere vil blive berørt af konkurser i 2012, siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Dansk Erhverv fremhæver, at konkursrisiko fortsat er et grundvilkår i erhvervslivet, hvor ikke mindst mange små og mellemstore virksomheder har forhøjet konkursrisiko. Erhvervsorganisationen peger samtidig på, at det øjeblikkelige konkursfald også skal ses i sammenhæng med, at der er skruet voldsomt ned for iværksætteriet under krisen.

– Antal nystartede virksomheder er styrtdykket fra før-krisenivauet på omkring 28.000 virksomheder om året til nu ca. 19.000 nystartede virksomheder årligt. Så trods de små øjeblikkelige lyspunkter i konkursstatistikken, er det svært at nå til anden konklusion, end at den samlede virksomhedsbestand indskrænkes i disse år. Når der starter færre virksomheder op, er der alt andet lige også færre, der kan gå konkurs, siger Bo Sandberg.

Lyspunkt i Hovedstadens konkursstatistik
Et væsentligt lyspunkt i Experians konkursstatistik for november er, at antal konkurser i Hovedstaden er faldet med godt 19 pct. i løbet af det seneste år (fra 2.954 til 2.390 konkurser).

– Hovedstaden er tilsyneladende landet på benene igen efter krisen. Hovedstadsområdet har den umiddelbare erhvervsmæssige fordel, at man ikke er så afhængig af udviklingen i enkeltstående konjunkturfølsomme brancher. Især servicesektoren trækker konkurs-statistikken i positiv retning. Og det er ikke kun godt nyt for Hovedstadsområdet, men for hele landet. Der er ikke tale om et nulsumspil, hvor de enkelte regioner opnår fremgang på andres bekostning. Tværtimod – for hver gang, der skabes 100 job i København, er der en afledt positiv effekt på mindst 20 job i resten af landet, slutter cheføkonom Bo Sandberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.