Mens antallet af ældre vokser, bliver der færre boliger, der er indrettet til ældre mennesker, viser nye tal. Dansk Industri mener, at det er en udfordring, at boligmassen ikke følger udviklingen i befolkningen.
Siden 2007 er der blevet syv procent færre boliger til de ældste danskere, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I samme periode er der blevet 21 procent flere danskere over 70 år, hvilket svarer til en stigning på 119.000 personer.
– Sund aldring har medført, at færre ældre har brug for hjælp end for 20 år siden. Men selvom du først får brug for en tilpasset bolig senere i livet end tidligere generationer, så skal du selvfølgelig stadig have mulig for at få en bolig, når behovet melder sig. Og derfor er det en udfordring, hvis ikke boligmassen følger med udviklingen i befolkningen, siger Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri og uddyber:
– Der er selvfølgelig stor forskel på, hvilke behov en frisk og rørig 70 årig og en 90 årig syg ældre har, og mange ældre ønsker at være herre i eget hus længst muligt og så modtage lidt hjælp i hverdagen. Men derfor er der stadig behov for ældrevenlige boliger, hvor det eksempelvis er nemt at komme rundt med rollatoren, eller hvor der er tilknyttet plejepersonale.
I dag er der næsten 700.000 ældre over 70 år, og 75.333 af dem bor i pleje- og ældreboliger.
– Mange ældre kan selvfølgelig sagtens bo i en almindelig bolig, som kan indrettes, så den er mere ældrevenlig. Men det er stadig ulogisk, at antallet af ældre stiger så meget, når antallet af boliger falder. Det kan ikke undgå at give udfordringer på sigt, siger Maria Schougaard Berntsen.