Hele landet: Ifølge Enhedslisten var partiets krav ‘rimelige og realistiske’.
– Regeringen havde et politisk valg. De kunne vælge at lave en finanslovsaftale med Enhedslisten, der ville sikre ældre ret til bad mindst to gange om ugen, forsvare danske løn- og arbejdsvilkår igennem arbejdsklausuler og kædeansvar og skabe arbejdspladser og forbedre miljøet med igennem en grøn investeringsfond. Eller de kunne vælge højrefløjen og endnu flere skattelettelser. Regeringen valgte det sidste. Og det selvom, Enhedslisten så sent som i eftermiddag (tirsdag – red.) rakte en hånd ud for at indgå et kompromis med regeringen. Det svarede regeringen aldrig på, hedder det i en pressemeddelse fra Enhedslisten.
Hos regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, mener man ikke, at regeriongens tilbud om 1. mia. kroner til ældreplejen var godt nok, når den samtidig afviste at alle ældre med behov for hjemmehjælp, ville være sikker på at få ret til mindst to bade om ugen.
– Vi mener ikke, at vi kunne være bekendt at love de ældre en rettighed til mindst to bad om ugen, når det efterfølgende ville vise sig, at det ikke var den fulde sandhed, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:
– Det hjælper jo ikke de ældre at sætte penge af til bedre omsorg, hvis pengene ikke kommer ud til den ældre. Vi forstår ikke, hvorfor regeringen ikke ville være med til at garantere at de ældre rent faktisk fik ret til to bade om ugen, men i stedet har valgt at lave en aftale med højrefløjen.
Ifølge Enhedslisten ville regeringen heller ikke gøre en aftale mod løndumpning i byggeriet til lov.
– Regeringen kunne ikke forklare os, hvordan de kan forsikre, at arbejdsklausulerne bliver obligatoriske, så deres løfter virker mest som varm luft, siger Johanne Schmidt Nielsen.
En anden knast i forhandlingerne gik ud på, at regeringen ikke ville brede arbejdsklausulerne til andre brancher som f.eks. transport, landbrug, hjemmepleje og rengøring.
-For Enhedslisten er det langt fra tilfredsstillende at se en socialdemokratisk ledet regering indgå en blå finanslovsaftale, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:
– Men valget var i sidste ende regeringens.
– Vi synes, at vi har stillet en række rimelige krav og givet regeringen et tilbud, som den burde slå til overfor. Men det er i sidste ende regeringens valg, om de vil give selskabsskattelettelser til dem, som har mest, eller minimumsrettigheder til ældre. Det er en beslutning, som vi er både kede af og skuffede over, slutter Johanne Schmidt-Nielsen, der sammen med Stine Brix og Frank Aaen sad i Enhedslistens forhandlingsgruppe.