Hele landet: Der bliver også brug for lømmelpakken i fremtiden, mener et flertal af danskerne.
Selvom regeringens lømmelpakke blev sat i verden for at bure klima-bøller inde under COP15, så vil danskerne ikke af med den igen.
Et flertal af danskerne går ind for at beholde regeringens omdiskuterede lømmelpakke.
Det viser en dugfrisk meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq.
Her erklærer 55 procent af danskerne sig enige i, at lømmelpakken “skal blive, for der vil blive brug for den igen”.
Omvendt mener 33 procent, at lømmelpakken “skal væk igen, da klimatopmødet blev brugt som årsag til, at den blev indført”.
Resultatet overrasker juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet. Hun tror ikke, at danskerne ved, hvad de siger ja til.
– Undersøgelsen giver mig ikke grundlag for at tro, at 55 procent af danskerne, velvidende hvad der står i lømmelpakken, gerne vil beholde den. Jeg håber heller ikke, de vil beholde den, siger Eva Smith.
Danskernes umiddelbare holdning til lømmelpakken er et problem, fordi de dermed accepterer en række regler, der begrænser deres demokratiske rettigheder, lyder det fra juraprofessoren.
– Under klimatopmødet viste lømmelpakken jo med al tydelighed, at hvis du går og demonstrerer fredeligt sammen med andre fredelige mennesker, og en eller anden bag dig trækker en sort hue ned over øjnene, så risikerer du altså blive fanget i politiets store net.
Lømmelpakken betyder, at ballademagere skal kunne anholdes præventivt i op til 12 timer mod de seks timer, der ellers er gældende.
Samtidig er bødestraffene for ballade og hærværk femdoblet.
Politiet kan derudover sætte ballademagerne 40 dage i fængsel, hvis de eksempelvis nægter at forlade en demonstration efter et påbud.
Endelig har politiet lov til at bruge mere mobilt videoudstyr og videodokumentation, når der i et område sker grov forstyrrelse af den offentlige ro og orden.
SF’s retsordfører Karina Lorentzen er forundret over danskernes holdning til den pakke, hun fortsat kalder for “lovsjusk”.
– Befolkningen er overbevist om, at det var lømmelpakken, der gjorde, at klimatopmødet forløb så roligt, som det gjorde. Men fakta er, at der faktisk kun er en af paragrafferne, som vi endda havde i forvejen, der er blevet brugt. Derfor er det lidt misvisende, når befolkningen siger, at pakken er en succes, siger hun til Newspaq.
Omvendt er Tom Behnke, retsordfører i de konservative, yderst tilfreds med, at danskerne vil beholde de nye regler.
– Det er fint, at et flertal kan se, at det her behov kan opstå igen. Og det går fint i tråd med vores understregning af, at topmødet var anledningen til at indføre reglerne, men at de også kommer til at gælde fremover, siger han.
Det er kun ballademagerne, der har grund til at være bange for lømmelpakken, mener han, og sender samtidig en stikpille til den anden side af folketingssalen.
– Hvis der er nogen, der er blevet bange for at demonstrere, så må det alene være fordi, socialisterne i vores land er blevet ved med at sige, at man skal være bange for at demonstrere. Dem, der ikke vil tillade, at vi lever i et frit demokratisk land og ødelægger demonstrationerne, de har en grund til at være bange, for de bliver pillet ud af politiet, og det er jeg glad for, siger Tom Behnke.