Sidste weekend terrorangreb i København har gjort danskerne mere ængstelige i det daglige. Det skriver Søndagsavisen.
Og frygten får os til at ændre adfærd i det offentligerum. Det viser en undersøgelse, som Yougov har foretaget for Søndagsavisen.
30 procent, altså næsten hver tredje dansker, svarer, at de nu efter angrebet i en eller anden grad vil ændre deres adfærd i det offentlige rum for at undgå at blive ofre for ny terror. For eksempel undgå steder med mange mennesker.
Langt de fleste siger dog, at de kun i mindre grad vil ændre adfærd.
Lektor i psykologi ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, Sven Mørch, er ikke overrasket:
– Der er en kolossal opmærksomhed på det her i de danske medier. Man snakker ikke om andet. Det er naturligt, at det påvirker folk, forklarer han.
I Søndagsavisens undersøgelse svarer dansker også, at de i højere grad end tidligere frygter terrorangreb. 64 procent siger, at de i en eller anden grad er blevet mere bange efter terrorangrebene.
Sven Mørch forklarer, at danskerne naturligt nok er chokerede netop nu. Men angsten vil drive over.
– Al den eksponering kan godt gøre folk frygtsomme. Men jeg tror ikke, at folk ændrer vaner. Måske de første tre dage, men så går det over. Så begynder man at forholde sig mere praktisk og dagligdags til det, siger han.
Tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen mener, at danskerne ikke har grund til at være hverken mere eller mindre bange i dag, end de var før angrebet.
– Mange bliver grebet af frygt, og der er det vigtigt, at man slår fornuften til og vurderer realiteterne. Vi har et højt trusselsniveau i Danmark, men hvis du sammenligner med andre trusler, er terrortruslen meget lav. Se, hvor mange der dør i trafikken og af livstilssygdomme, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Kilde: sondagsavisen.dk