COP15: Klimatopmødet har sat et positivt aftryk i danskernes bevidsthed. Tre fjerdedele af befolkningen mener, at topmødet gavner Danmarks internationale omdømme. Det er hovedresultatet i en meningsmåling om COP15 foretaget af Capacent for Wonderful Copenhagen.
Det har ikke undsluppet nogens opmærksomhed, at COP15 afholdes i København i disse dage. Og med den massive mediedækning og de mange aktiviteter rundt om i hovedstaden, er det heller ikke et overraskende resultat at samtlige interviewede i COP15 meningsmålingen er klar over, at begivenheden afholdes i København lige nu. Samtidig viser undersøgelsen, at københavnerne i stort tal bakker op om afholdelsen af store begivenheder.
Stor folkelig opbakning bag topmødet
Den positive holdning blandt danskerne til store begivenheder har været støt stigende gennem 2009. Således viser COP15 meningsmålingen, at 64 % af danskerne har en meget positiv/positiv holdning til, at COP15 afholdes i København, mens 26 % forholder sig neutralt. Københavnere er endnu mere positive – hele 68 % er meget positive/positive. Tilsvarende meningsmålinger i forbindelse med World Outgames og IOC-kongressen viste en lidt lavere opbakning – her var tallene 58 % (World Outgames) og 61 % (IOC-kongressen).
Klimatopmødet gør danskerne stolte
Langt over halvdelen (56,4 %) af respondenterne er helt enige/enige (29 % svarede hverken/eller) i udsagnet om, at de er stolte over, at en event som COP15 afholdes i København.
– Det betyder meget for vores værtskab, at danskerne bakker så massivt op om topmødet. Borgernes positive indstilling og stolthed betyder meget for topmødegæsterne. Og på længere sigt er det en stor styrke i arbejdet med at tiltrække nye store begivenheder til København, at borgerne forstår betydningen af de internationale begivenheder og er med til at gøre dem til en politisk og folkelig succes, siger udviklingsdirektør Peter Rømer Hansen fra Wonderful Copenhagen.
Styrker omdømmet og en god investering
Undersøgelsen fastslår også, at hele 75 % af de adspurgte er helt enige/enige i, at det gavner Danmarks omdømme, når Danmark er vært for store politiske møder eller sports- og kulturbegivenheder. Samtidig mener knap 64 %, at COP15 er en god investering for Danmark i det lange løb.
Til dette resultat siger Klavs A. Holm, direktør for offentlighedsdiplomati i Udenrigsministeriet:
– Vi er naturligvis superglade for den brede folkelige opbakning til topmødet og dermed til den store udenrigspolitiske satsning, det er at være vært for en verdensbegivenhed. Den massive omtale, som København får i forbindelse med klimakonferencen, kan ikke måles i penge. I disse dage er alle danskere ambassadører for Danmark, og de positive virkninger for Danmark vil vi kunne mærke mange år fremover.
Vigtigt at markere sig internationalt
Undersøgelsen viser grundlæggende, at danskerne er meget interesserede i at få internationale begivenheder til landet. Langt hovedparten af befolkningen er enig/helt enig i at, det er vigtigt for København og Danmark at markere sig internationalt ved at tiltrække og afholde st