Hele landet: Danmark er det forkerte land at falde om med hjerte stop.
Langt de fleste har taget et kursus, men alligevel kan mange danskere ikke udøve livsvigtig førstehjælp.
Du kender skrækscenariet. En person foran dig tager sig pludselig til brystet, knækker sammen, og falder om. Vedkommende skal omgående have førstehjælp, men du er ikke i stand til at yde det.
Ifølge en meningsmåling udført af Wilke for Nyhedsbureauet Newspaq, ville 36 procent være ude af stand til at yde førstehjælp, hvis de stod i situationen. Samtidig svarer hele 82 procent, at de har taget et kursus i det. Og det mener sektionschef for førstehjælp ved Dansk Røde Kors, Jutta Helles, er et udtryk for tvivl.
– Ofte er det rigtig mange år siden, du har taget kurset. Og hvis du har et førstehjælpskursus, der er over fem år gammelt, er det ikke opdateret, og mange vil have glemt, hvad de har lært, siger hun til Newspaq.
Og det kan i høj grad være medvirkende til, at Danmark ligger i bunden, når det kommer til at yde førstehjælp. Ud af de 3500 danskere, der hvert år falder om med hjertestop på gaden, overlever kun hver syttende. Et problem, som Jutta Helles gerne så, at især danske virksomheder afhjalp.
– Vi lavede en måling sidste år, der viste, at 79 procent af de adspurgte ville tage kurset, hvis de fik det tilbudt på deres arbejdsplads. Et førstehjælpskursus er billigt for arbejdsgiveren og medfører øget tryghed på arbejdspladsen, siger hun til Newspaq.
Men hos Dansk Erhverv synes arbejdsmiljøchef Rikke Bregendahl Ørum ikke, at virksomhederne står med noget større ansvar for førstehjælpen.
– Der er mange virksomheder, der påtager sig et samfundsmæssigt ansvar på forskellig vis. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor førstehjælp skulle stå over så mange andre, siger hun til Newspaq.
Og selvom danske virksomheder er i førertrøjen, når det gælder om at vise socialt ansvar, er førstehjælpskurser ikke det, virksomhederne bruger mest tid på. Det forklarer erhvervsrådgiver og foredragsholder, Tania Ellis.
– Det er ikke det primære fokus, når vi taler virksomheders sociale ansvar. Tiltagene skal helst på en eller anden måde relatere til virksomhedens forretning, så trenden indenfor de senere år har i høj grad været at engagere medarbejderne igennem eksempelvis frivilligt arbejde, siger hun.
Trend eller ej, så mener Jutta Helles, at der skal ske en indsats.
– Andre lande har bedre statistikker end os, og det kan skyldes, at vi simpelthen ikke har det samme fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp i Danmark, siger hun til Newspaq.
I alt 508 repræsentativt udvalgte danskere er blevet adspurgt i meningsmålingen.